Sursă: Președintele României

Miercuri, USR a inițiat o solicitare oficială pentru convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului, propunând perioada 17 august – 1 septembrie, cu scopul de a reanaliza proiectul de lege referitor la pensiile speciale.

Potrivit unui comunicat emis de USR, amânarea procesului de reexaminare a acestui proiect în cadrul Parlamentului ar indica faptul că PSD și PNL nu doresc, de fapt, eliminarea pensiilor speciale.

În cererea depusă de USR, se subliniază faptul că a trecut deja peste o săptămână de la publicarea motivației Deciziei nr. 467/2023 a Curții Constituționale și, astfel, se impune o reexaminare urgentă a proiectului de lege cu privire la pensiile speciale. USR avertizează că orice întârziere în adoptarea unei legi care să abroge pensiile speciale „pune în pericol” accesul la fonduri de miliarde de euro din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), după cum se menționează în comunicat.

USR a solicitat, de asemenea, ca, odată cu convocarea sesiunii extraordinare, birourile permanente ale Parlamentului să stabilească un program de lucru bine definit pentru comisiile responsabile de examinarea legii respective.

Liderul senatorilor USR, Radu Mihail, a subliniat importanța Parlamentului în găsirea unei soluții durabile pentru inechitățile din sistemul de pensii, afirmând că trecerea timpului fără acțiuni decisive poate duce la amânarea rezolvării problemelor.

Într-o postare pe rețelele de socializare, premierul Marcel Ciolacu a menționat că Parlamentul va fi convocat într-o sesiune extraordinară pentru a aduce modificări legii privind pensiile speciale în conformitate cu observațiile Curții Constituționale. Ciolacu a cerut, de asemenea, Ministrului Justiției să formuleze amendamentele necesare pentru pensiile de serviciu ale magistraților, subliniind importanța rapidă a implementării acestei legi pentru a asigura accesul la fondurile europene din PNRR.

În urma deciziei Curții Constituționale, care a constatat anumite aspecte de neconstituționalitate în proiectul de lege privind pensiile speciale, legea urmează să fie retrimisă în Parlament pentru a fi adusă în conformitate cu decizia Curții.

În rezumat, USR a depus o cerere pentru convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului, având ca obiectiv reexaminarea legii privind pensiile speciale. Partidul susține că amânarea procesului de reexaminare ar putea indica lipsa dorinței PSD și PNL de a elimina pensiile speciale. Decizia vine în contextul unei decizii a Curții Constituționale privind neconstituționalitatea unor aspecte ale legii respective.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *