logo
RNTV Live

Ursula von der Leyen anunță că Uniunea Europeană lansează Operațiunea Militară Navală Aspides pentru apărarea traficului maritim în Marea Roșie împotriva huthiilor

GGtGa_EXwAAUzYQ
Constantin Corina

Luni, Uniunea Europeană (UE) a oficializat operațiunea “Aspides” (care înseamnă “scut” în greaca veche), o misiune pe o durată de un an, condusă de Grecia și Italia, pentru apărarea traficului maritim în Marea Roșie, afectat de atacurile rebelilor huthi din Yemen, a declarat președinta Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, conform AFP.

Belgia, Italia, Germania și Franța au anunțat că intenționează să participe la această misiune, în timp ce Spania a comunicat că nu va lua parte.

”Tocmai am aprobat lansarea Operaţiunii Militare Navale Aspides. Italia va deţione comandamentul forţelor”, a anunţat pe rețeaua de socializare X, ministrul italian de Externe Antonio Tajani.

ASPIDES va:

  • asigura libertatea de navigare
  • proteja navele comerciale de atacurile Houthi
  • avea un caracter defensiv
  • oferi conștientizare a situației maritime

De asemenea, Franța a declarat că este pregătită să ofere una dintre fregatele sale deja prezente în Marea Roșie pentru a fi folosită în cadrul Misiunii Aspides.

În luna ianuarie, cele 27 de state membre ale UE au convenit asupra principiului unei misiuni de supraveghere și patrulare maritimă în Marea Roșie, cu condiția ca mandatul să fie strict defensiv.

Grecia va avea comandamentul general al acestei misiuni, iar Italia va deține comandamentul operațional pe mare, conform unei surse diplomatice europene citată vineri.

Foto: EU Council

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor