logo
RNTV Live

Urșii polari se confruntă cu amenințarea de foame pe măsură ce gheața se topește

a039a325a7d984960e67bf0566f465f6
Constantin Corina

Unii urși polari se confruntă cu foamete pe măsură ce gheața arctică se topește, deoarece nu își pot adapta dieta pentru a trăi pe uscat, conform oameniilor de știință.

Speciile arctice emblematice se hrănesc în mod normal cu foci inelare pe care le prind pe slocuri de gheață din larg.

Dar, pe măsură ce gheața dispare într-o lume care se încălzește, mulți urși petrec mai mult timp pe țărm, mâncând ouă de păsări, fructe de pădure și iarbă.

Cercetătorii au de mult timp emis ipoteza privind soarta populațiilor de urși polari din Arctica, pe măsură ce topirea gheții marine continuă la ritmuri alarmante. Însă acum, există dovezi vizuale care arată dificultățile pe care le vor întâmpina urșii polari în găsirea hranei necesare, odată ce gheața de mare începe să dispară.

Urșii polari se bazează pe gheața de mare pentru a-și vâna principalul prădător – foci bogate în grăsime, esențiale pentru supraviețuirea lor în condițiile aspre ale Arcticii.

Cercetătorii au monitorizat consumul zilnic de energie, schimbările în masa corporală, dieta, comportamentul și mișcarea, constatând că urșii polari ar putea fi expuși riscului de dispariție în perioadele arctice fără gheață, când sunt forțați să găsească hrană pe uscat – în ciuda capacității lor de a să își adapteze dietele, comportamentele de vânătoare și de hrană, a descoperit o lucrare, publicată în revista Nature.

În medie, urșii au pierdut aproximativ 1 kilogram, pe zi, a spus Pagano.

Descoperirile sugerează că urșii polari obțin puține beneficii din căutarea hranei pe uscat atunci când vine vorba de prelungirea timpului prevăzut până la înfometare, deoarece 19 din cei 20 de urși studiați și-au pierdut masa în acest timp, au spus cercetătorii.

„Din fericire, urșii polari sunt animale atât de mari încât le poți pune un guler destul de robust cu o baterie solidă pentru a alimenta ceva ca o cameră video și să fii destul de încrezător că nu le influențează comportamentul”, a spus John Whiteman, cercetător șef la Polar Bears International și profesor asistent de biologie la Universitatea Old Dominion din Norfolk, Virginia pentru BBC.

Ce concluzii are noul studiu

„Este probabil că urșii polari vor dispărea din zonele în care gheața va fi pierdută în viitor, dar este dificil de spus când și unde”, a spus Jon Aars de la Institutul Polar Norvegian, care nu a fost implicat în studiu.

„Unele zone vor avea condiții bune pentru urși peste multe decenii.”

„Zona acestui studiu este una în care condițiile pot fi foarte dificile pentru urși într-un timp scurt, dacă gheața de mare continuă să dispară așa cum era prevăzut”.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor