În zone cheie din Prahova există de două ori mai multe exemplare de urşi gunoieri decât ar trebui. Situaţia se regăseşte în pădurile din Prahova care sunt gestionare de către Directia Silvic. Din păcate, apropierea de oameni le-a transformat comportamentul. Sălbăticiunile nu se mai sperie de prezenţa omului şi mulţi dintre ei se apropie din ce în ce mai multe de locuinţe şi persoane, potrivit ziare.com.


„Ursul asociaza omul cu mancarea. Cand vede un om se gandeste la mancare. Ar trebui popularizata ideea ca omul este principalul vinovat, sa constienizeze ca nu are de ce sa-l hraneasca(…)Ei ar trebui sa se hraneasca singuri, sa gaseasca mancare in natura”, a declarat Ioan Domsa de la Directia Silvica Prahova.

De aproximativ 5 ani vănătoarea a fost interzisă. În tot acest timp s-au făcut derogari pentru recoltarea exemplarelor care s-au dovedit a fi periculoase. Aşa s-a ajuns la situaţia ca numărul lor să fie dublu decât cel normal. În pădurile celor de la Direcţia Silvică ar fi trebuit să existe cel mult 90 de urşi.


„În 2019 avem evaluaţi 156 de urşi. În 2020 erau 170. La Azuga, îin 2020, potrivit evaluarii erau 49 de urşi iar efectivul optim este de 25. La Măneciu, în 2020 erau 35 de exemplare iar efectivul optim este de 10. Ursul nu mai hibernează pentru că găseşte mâncare. Acum sunt ursoaice cu 2,3 pui deşi normal ar trebui să aibă un pui. Au intervenit o grămada de schimbări în comportamentul lor”, a mai afirmat angajatul Directiei Silvice Prahova.

Vezi şi https://republikanews.ro/urmarire-soldata-cu-moartea…/

Pentru mai multe ştiri, vizitaţi site-ul republikanews.ro

sursa ziare.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *