În 2015, România a inițiat un proiect pentru construirea a trei spitale regionale în Iași, Cluj și Craiova. După opt ani, nicio construcție nu a început pentru niciuna dintre aceste unități medicale, iar costurile s-au majorat semnificativ în acest interval.

În cazul Spitalului Regional Iași, costurile proiectului au fost recent recalibrate, rezultând o creștere de 37% a valorii investiției. Acum, guvernul a adoptat un act normativ care majorează semnificativ și costurile pentru construcția Spitalului Regional din Cluj, cu 32,5% față de valoarea estimată inițial.

Astfel, într-o hotărâre aprobată de guvern vineri, la propunerea Ministerului Sănătății, se prevede actualizarea valorii totale a investiției în Spitalul Regional de Urgență din Cluj la 3,4 miliarde de lei (aproximativ 685 milioane de euro, la cursul de schimb actual), în creștere cu 32,5% (834,5 milioane de lei) față de valoarea estimată în 2019 (2,57 miliarde de lei).

Noua hotărâre guvernamentală pentru reevaluarea indicatorilor tehnico-economici ai investiției este necesară din cauza legislației actuale, care impune această obligație atunci când valoarea unui obiectiv de investiții crește cu peste 100 de milioane de lei.

Principalul motiv pentru majorarea valorii investiției este creșterea prețurilor materiilor prime, a materialelor de construcție, a echipamentelor, a dotărilor, a utilajelor, a energiei și a combustibilului în perioada 2019 – 2023, în contextul crizei globale în domeniu, a consecințelor pandemiei COVID-19 și a conflictului în imediata vecinătate a granițelor României, susțin autorii proiectului în nota de fundamentare.

Un alt motiv este apariția diferențelor între soluția tehnică aprobată în studiul de fezabilitate (SF) și cea definitivată în proiectul tehnic (PT), datorită optimizării și actualizării soluției tehnice pentru a se conforma noilor reglementări legislative intrate în vigoare ulterior elaborării studiului de fezabilitate aprobat.

Astfel, actualizarea prețurilor cu materiale și echipamente a generat costuri suplimentare de 622,1 milioane de lei, iar lucrările suplimentare față de cele programate inițial au dus la costuri mai mari de 212,4 milioane de lei, conform documentului.

În soluția tehnică finală au avut loc modificări, cum ar fi adăugarea unui adăpost de protecție civilă ALA, creșterea înălțimii clădirii, schimbarea sistemului structural, mutarea heliportului pe acoperișul etajului 5, adăugarea de scări suplimentare pentru evacuare în caz de incendiu și de elevatoare, schimbarea destinației unor secții, departamente sau laboratoare și recompartimentarea acestora și adăugarea unor spații tehnice exterioare.

Spitalul Regional de Urgență Cluj va avea 849 de paturi, un bloc operator cu 22 de săli de operație și o suprafață construită de 31.800 de metri pătrați.

Proiectul SRU Cluj este al doilea cel mai avansat dintre toate cele 3 proiecte de spitale regionale, după SRU Iași. Proiectarea SRU Cluj s-a încheiat în aprilie 2023, iar durata construcției este estimată la 48 de luni de la semnarea contractului cu constructorul. În paralel, Ministerul Sănătății lucrează la o politică de resurse umane care să asigure toate resursele umane necesare acestor spitale.

Proiectul celor 3 spitale regionale a fost demarat în 2015, însă au existat întârzieri semnificative pe parcurs, astfel că unitățile medicale ar urma să fie finalizate în 2027, în cel mai bun caz.

Sursă: 360medical.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *