Mai multe persoane au fost reținute în urma perchezițiilor efectuate în dosarul penal privind introducerea, producerea şi comercializarea de tutun neprelucrat.
Polițiștii de frontieră sub coordonarea procurorului specializat din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ce a vizat destructurarea unei reţele de contrabandă de produse din tutun, a adus pentru audieri 22 de persoane, suspecte de săvârșirea mai multor infracțiuni. Infracțiunile sunt: producerea de produse accizabile care intră sub incidența regimului de antrepozitare, deţinerea de către orice persoană sau comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării, ruperea de sigilii, fals în înscrisuri sub semnătură privată, trecere frauduloasă a frontierei de stat.
S-a dispus reținerea a 8 persoane în urma cercetărilor la domiciliu. De asemenea, alte două persoane, reţinute ca urmare a acţiunii de flagrant din data de 16.08.2023, au fost prezentate la instanţa de judecată, fiind dispusă măsura arestului la domiciliu.
POLIȚIA DE FRONTIERĂ ROMÂNĂ: „Facem precizarea că, urmare a activităţilor de procedură penală desfășurate în data de 16 şi 17.08.2023, de poliţiştii de frontieră, cu sprijinul lucrătorilor specializați din cadrul Jandarmeriei Române și ai Direcției Regionale Vamale Dolj, a fost ridicată cantitatea de aproximativ 10,5 tone tutun, trei instalații improvizate de prelucrare, produse pirotehnice, două autoturisme, un microbuz, un camion 7.5 tone, trei cântare profesionale și sume de bani. Reamintim că, în zilele de 16 şi 17 august 2023 au fost efectuate 23 de percheziţii într-o cauză penală privind faptele săvârşite de mai mulţi cetățeni români și bulgari care, începând cu anul 2022, au organizat și introdus pe teritoriul României 64 de transporturi ce au avut ca obiect aproape 330 tone de tutun neprelucrat, în scopul prelucrării acestuia în diferite unități clandestine.”
Ei livrau tutun din Bulgaria către România, cu acte justificative pentru mărfuri ce atestau în fals că mărfurile au beneficiari externi, în scopul creării unor circuite comerciale fictive. Acestea aveau ca scop să inducă în eroare autoritățile de aplicare a legii sau prin eludarea formalităților de control la frontieră. În urma cercetărilor, s-a stabilit faptul că tutunul a fost livrat către beneficiari din zona judeţelor Ilfov, Călăraşi şi Dolj. Aici urma să fie prelucrat în unităţi clandestine, ambalat şi distribuit pe teritoriul întregii ţări prin intermediul unor platforme de e-commerce.
POLIȚIA DE FRONTIERĂ ROMÂNĂ: „Suportul tehnic a fost asigurat de către lucrătorii Direcției Operațiuni Speciale din cadrul IGPR. Întreaga acțiunea a beneficiat de sprijinul inspectorilor Direcției Regionale Vamale București – Biroul Echipe Mobile, iar activitățile de cooperare internațională s-au realizat cu sprijinul OLAF – Oficiul European de Luptă Antifraudă și SELEC – Centrul Sud-Est European de Aplicare a Legii.”
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.