logo
RNTV Live

Unul dintre cele mai căutate produse de Paște a înregistrat o creștere de preț cu 10%. Astfel, un kilogram ajunge acum la 45 de lei

th
Constantin Corina


Până la Paștele Ortodox, se anticipează scumpiri, inclusiv pentru carnea de miel. Prețurile au crescut cu 10% în comparație cu anii precedenți. Mai mult, deoarece sărbătorile ortodoxe cad mai târziu în acest an, mieii vor fi mai mari

Datorită faptului că Paștele pică mai târziu decât în alți ani, mieii vor fi mai mari la sărbători.

Angela Bertea, reporter : Perioada fătărilor a început în jurul jumătății lunii ianuarie, iar greutatea minimă de sacrificare a mieilor este de aproape 20 de kilograme. Anul acesta, va exista o cantitate mai mare de miei care vor atinge această greutate, deoarece mai este o lună până la Paște, perioadă în care aceștia vor mai crește.

De la ferma familiei Jureschi din Suceava, vor fi scoși la vânzare 400 de miei. Andrei Jureschi, proprietarul stânei, declară: “Deocamdată sunt bunișori. Sunt și mai mari, și mai mici. Acesta are deja 25 de kilograme și este numai bun de sacrificat.”

Reporterul, Angela Bertea, întreabă: “Vă ajută faptul că Paștele este mai târziu anul acesta?”

Andrei Jureschi, proprietarul stânei, răspunde: “Da, ajută pentru că mieii se dezvoltă mai bine față de anii trecuți. Avem mai multă carne.”

La o altă stână, în Fălticeni, sunt pregătiți pentru vânzare 800 de miei. 200 de cumpărători și-au rezervat deja locul. Pentru a se asigura că vor avea tot ce le trebuie pe masa de sărbătoare, clienții au discutat cu producătorii cu mult timp înainte.

Prețurile producătorilor au crescut cu 10% în acest an. Un kilogram costă 25 de lei în viață și 45 de lei la carcasă.

Vasile Beraru, crescător de oi, explică: “O să fie și un avantaj și un dezavantaj, deoarece va fi o cantitate foarte mare de miei atunci și îmi este teamă că prețurile vor scădea, dar sper să fie bine.”

Oamenii respectă tradiția, indiferent de preț. Conform statisticilor, un român consumă în medie 3 kilograme de carne de miel într-un an. România exportă între cinci și șase milioane de miei și oi pe an, în țările arabe.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor