logo
RNTV Live

Unul dintre cei mai talentați șahiști români a primit un wildcard pentru etapa de la București a circuitului Grand Chess Tour 2024

bodan-deac-2
Dudau Andreea Valentina

Bogdan Deac, un pilon al echipei olimpice masculine de șah, a primit un wildcard pentru a participa la etapa de la București a circuitului internațional de șah Grand Chess Tour – ediția 2024, programată să înceapă la 25 iunie!

Prezența lui Deac a devenit o tradiție în cadrul turneului, fiind cea de-a patra sa participare la etapa de la București.

Bogdan Deac, în vârstă de 22 de ani, s-a apucat de șah la vârsta de șapte ani și a fost selecționat în echipa națională de șah a României la vârsta de 14 ani. La acea vârstă, a devenit și cel mai tânăr Mare Maestru Internațional de șah din lume, fiind considerat unul dintre cei mai tineri jucători din istorie care au atins această performanță.

Deac este câștigător al numeroase competiții naționale și internaționale de șah, inclusiv recentul turneu Reykjavik Open din martie 2024. În prezent, jucătorul român are un rating FIDE de 2.692 de puncte și ocupă locul 42 în clasamentul mondial.

Pentru etapa de la Varșovia (Polonia), prima din cadrul circuitului GCT, care s-a desfășurat în perioada 5-13 mai 2024, Kirill Shevchenko (locul 57 mondial) a primit wildcard pentru a concura sub steagul României.

„Am adunat cei mai buni jucători din lume, iar Grand Chess Tour reprezintă, anul acesta, o vitrină a experienței acumulate de cei mai cunoscuți Mari Maeștri și, în același timp, va deschide noi etape pentru tinerii talentați. Suntem foarte mândri de modul în care se conturează ediția acestui an”, a declarat Michael Khodarkovsky, Director Executiv al turneului Grand Chess Tour.

Lista completă a wildcardurilor pentru următoarele patru etape ale turneului GCT 2024 este următoarea:

Superbet Chess Classic România (București)

  • Bogdan Deac (România)

SuperUnited Rapid & Blitz Croația (Zagreb)

  • Magnus Carlsen (Norvegia)
  • Vidit Gujrathi (India)
  • Ivan Saric (Croația)

Saint Louis Rapid & Blitz (Saint Louis)

  • Hikaru Nakamura (SUA)
  • Levon Aronian (SUA)
  • Leinier Dominguez (SUA)

Sinquefield Cup (Saint Louis)

  • Ding Liren (China)

Competițiile Superbet Chess Classic România și Superbet Rapid & Blitz Polonia 2024 sunt susținute de Fundația Superbet, partener strategic global al circuitului internațional de șah, fondat de Garry Kasparov, multiplu campion mondial, și miliardarul american Rex Sinquefield.

Competiția de la București va fi deschisă publicului larg, iar iubitorii acestui sport pot rezerva bilete pentru a urmări jocurile celor 10 Mari Maeștri direct în sala de competiție. Biletele, deja disponibile pentru achiziționare, sunt în număr limitat, iar toate fondurile strânse vor fi donate către programul REKARO pentru renașterea caiacului românesc.

Premiile întregului circuit ajung la 1,5 milioane de dolari, dintre care 350.000 de dolari pentru etapa de șah clasic și 175.000 dolari pentru fiecare etapă de șah rapid și blitz.

De asemenea, ediția din acest an va include și un fond de premii bonus în valoare de 275.000 de dolari, care vor fi acordate primilor clasați la finalul întregului turneu.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

romsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldeko-angajeazaekond-angajeazasponsor