Sursă foto: Newstrack

Alexandru Hegyi, un cercetător român venit în Europa din Japonia, nu a fost primit la un hotel din Tilburg, unde-și rezervase cazarea. Bărbatul și-a expus povestea pe rețelele sociale, spunând că singura explicație primită a fost că unitatea ar avea „o înțelegere” cu municipalitatea pentru a nu mai primi cetățeni români.

Hegyi lucrează în domeniul arheologiei la Centrul de Studii pentru Asia de Sud-Est şi în prezent locuieşte la Kyoto, în Japonia, dar spune că nu a mai întâlnit niciodată, nicăieri în lume, o asemenea atitudine.

Alexandru Hegyi: „Am călătorit în lume de la Est la Vest și de la Nord la Sud și nu am întâlnit niciodată o atitudine atât de nerușinată. Acest gen de oameni nu ar trebui să fie implicați în nicio activitate din domeniul ospitalității.

Când am întrebat hotelul despre acest lucru, mi-au spus că românii sunt implicați în activități ilegale, prin urmare m-au etichetat ca fiind un infractor doar pentru că am vrut să înnoptez acolo în timp ce vizitam prieteni din oraș.

Ce va urma? Voi putea intra în restaurante sau să mă plimb pe străzi?

Rușine, Olanda, dacă există o astfel de înțelegere între municipalități și hoteluri.”

Un consilier local din Tilburg neagă însă înțelegerea invocată de hotel și îi recomandă lui Alexandru să se adreseze Poliției!

„Ca membru al consiliului orășenesc din Tilburg, voi pune întrebări despre acest lucru. Ar trebui în primul rând să raportați poliției din Tilburg pentru că acesta este un exemplu evident de rasism și este interzis de legea olandeză. Încă mai poți face asta.
Nu există un astfel de acord cu municipalitatea, vă asigur de asta.”

Cazul prezentat în premieră de NewsTrack.ro, a luat proporții, iar Alexandru Hegyi a primit două variante de soluții de la autoritatea olandeză anti-discriminare.

Aceasta i-a propus medierea sau tranşarea cazului în instanţă. El însă vrea altceva. Deși a fost de acord cu medierea cazului, bărbatul pune condiții și cere ceva suplimentar.

Alexandru acceptă medierea și nu vrea despăgubiri de la hotel, dar cere hotelului să facă o declaraţie publică, prin care să îşi ceară scuze pentru discriminarea voită împotriva cetăţenilor români. În plus, el vrea ca unitatea să promită că astfel de situaţii nu se vor mai repeta. În cazul în care conducerea hotelului refuză, românul ia în calcul varianta tranşării cazului în instanţă, potrivit Newstrack.

Românul continuă să informeze asupra cazului pe pagina personală de Facebook

În ceea ce priveşte B&B-ul (hotelul din Tilburg – n.r.), RADAR (autoritatea olandeză anti-discriminare, n.r.) mi-a propus două soluţii: 1. Medierea şi 2. Escaladarea în instanţă. Fiindcă nu mă interesează în niciun fel partea de scandal şi/sau să obţin vreun beneficiu material din această situaţie nefericită am ales prima variantă, dar cu o condiţie. Le-am transmis celor de la RADAR că voi putea vedea cazul închis numai în momentul în care proprietarul spaţiului de cazare va ieşi cu o declaraţie publică (de preferat în presă) prin care îşi va cere scuze pentru discriminarea voită împotriva cetăţenilor români şi va promite că astfel de situaţii nu se vor mai repeta. Din nefericire, agenţii RADAR nu au reuşit încă să stabilească un contact direct cu reprezentanţii B&B-ului chiar dacă s-au deplasat de două ori la adresa spaţiului de cazare. În momentul de faţă se încearcă stabilirea unei alte forme de contact. În cazul în care proprietarul refuză idea declaraţiei publice atunci voi lua în considerare cea de-a doua variantă propusă de către agenţia anti-discriminare”, a scris Alexandru Hegyi pe Facebook.

„O victorie mică a avut loc astăzi, chiar dacă gustul ei este extrem de amar. Booking.com a îndepărtat numele proprietăţii de pe website-ul său până la finalizarea investigaţiei. În plus, Oficiul antidiscriminare din Olanda face propria anchetă”, a mai anunțat cercetătorul zilele trecute.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *