Unsprezece persoane au fost reţinute de DIICOT Gorj după percheziţii la o grupare care se ocupa cu evaziune fiscală şi îngroparea deşeurilor/ Prejudiciul depăşeşte 150 de milioane de lei!
Un grup de unsprezece persoane a fost reţinut de procurorii DIICOT Gorj după percheziţii efectuate în legătură cu o grupare suspectată că a obţinut în mod fraudulos ecobonificaţii prin activităţi fictive de reciclare a deşeurilor din ambalaje. Prejudiciul cauzat în această afacere a depăşit 150 de milioane de lei. În paralel, deşeurile erau ascunse, incendiate sau abandonate în diverse locuri, inclusiv pe patru terenuri identificate în judeţul Mehedinţi.
Potrivit Poliţiei Române, acţiunea a inclus 37 de mandate de percheziţie domiciliară în judeţele Gorj, Mehedinţi, Hunedoara, Timiş şi Cluj, vizând persoane suspectate de constituirea unui grup infracţional organizat. Acestea sunt acuzate de participaţie improprie la infracţiuni grave precum înşelăciune, evaziune fiscală, spălare de bani şi gestionarea ilegală a deşeurilor.
Ancheta a relevat că, în 2021, doi dintre suspecţi ar fi iniţiat în judeţul Mehedinţi un grup infracţional organizat, la care s-au alăturat ulterior şi alţi membri, inclusiv membri de familie sau persoane de încredere, cu scopul de a obţine ecobonificaţii frauduloase de la O.I.R.E.P. pentru servicii fictive de reciclare a deşeurilor din ambalaje.
Grupul a operat astfel încât să mascheze natura frauduloasă a activităţilor sale sub aparenţa unor operaţiuni legale, folosind o societate comercială controlată ca paravan pentru colectarea şi reciclarea deşeurilor de ambalaje.
În cursul investigaţiilor s-au constatat falsificări de documente privind colectarea, transportul şi reciclarea deşeurilor de ambalaje (sticlă, plastic, cartoane etc.), aceste înscrisuri fiind depuse la O.I.R.E.P. pentru a obţine plăţi pentru servicii inexistente de gestionare a deşeurilor. În acest mod, suspecţii ar fi indus în eroare, cu rea-credinţă, Administraţia Fondului pentru Mediu, generând un prejudiciu estimat la aproximativ 151 de milioane de lei în perioada 2021-2023. De asemenea, reprezentanţii O.I.R.E.P., acţionând în buna-credinţă, ar fi fost afectaţi prin evaziune fiscală şi diminuare a impozitului pe profit. În plus, activităţile infracţionale includeau şi nerespectarea reglementărilor privind gestionarea deşeurilor, prin omiterea tratării mecano-biologice şi sortării corespunzătoare a deşeurilor colectate.
În locurile de desfăşurare a activităţii societăţii comerciale controlate s-au acumulat cantităţi semnificative de deşeuri, fără respectarea procedurilor legale de gestionare, ceea ce a condus la o eficienţă redusă a activităţii.
Pentru a elimina aceste stocuri, suspecţii ar fi colaborat cu alte entităţi juridice pentru a îngropa, arunca, incendia sau abandona deşeurile pe terenuri din judeţul Mehedinţi, identificându-se patru astfel de locaţii.
În urma percheziţiilor, au fost confiscate sume semnificative de bani (21.000 de euro şi 36.000 de lei), bijuterii din aur, tablete, laptopuri, unităţi de calculator, dispozitive de stocare a datelor, ştampile şi alte probe relevante pentru investigaţie.
De asemenea, au fost instituite măsuri asigurătorii, inclusiv sechestru asupra mai multor imobile şi trei autoturisme de lux în valoare totală de aproximativ 300.000 de euro, preluate în custodia Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate.
Procurorii DIICOT au reţinut unsprezece persoane în urma investigaţiilor desfăşurate joi şi vineri.
În prezent, procurorii au solicitat instanţei de judecată arestarea preventivă a zece dintre suspecţi, iar faţă de unul dintre aceştia s-a dispus controlul judiciar.
Acţiunea a beneficiat de sprijinul multiplelor structuri ale poliţiei şi jandarmeriei din mai multe judeţe, precum şi de expertiza Direcţiei Operaţiuni Speciale.