logo
RNTV Live

Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică din București a recâștigat Studioul de Teatru Casandra

UNATC-Teatrul-Casandra-Fb-1-e1701943242296
Andrei-Vlăduț Gușter

Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică “I.L. Caragiale” (UNATC) din București a câștigat în instanță dreptul de administrare asupra Studioului de Teatru Casandra, conform declarației făcute de instituție pe pagina sa de Facebook. Totuși, această hotărâre nu este definitivă și poate fi contestată printr-un recurs.

UNATC a subliniat importanța pe care Studioul de Teatru Casandra a avut-o de-a lungul a peste 50 de ani, între 1957 și 2008, fiind considerată o scenă esențială și un loc crucial pentru lansarea noilor talente artistice. În comunicat, universitatea menționează că mulți artiști de renume, precum Cristea Avram, Leopoldina Balanuta, Victor Rebengiuc, și mulți alții, și-au început cariera și au evoluat pe această scenă, contribuind la istoria teatrului și educației artistice românești.

Conflictul în legătură cu dreptul de administrare asupra Studioului de Teatru Casandra a început în urma unei dispoziții emise în mod nelegal în 2011 de Primăria Municipiului București, care a condus la disputa actuală. În comunicat, UNATC susține că are temeiuri legale solide pentru a revendica administrarea asupra acestei săli de teatru, bazate pe un ordin emis de Ministerul Culturii și Învățământului în 1957, prin care UNATC a obținut sala de teatru în cauză, împreună cu spațiile auxiliare necesare.

În ciuda unei soluții inițiale nefavorabile obținute în instanță, în urma unui proces care a durat zece ani, UNATC a reușit să obțină o decizie favorabilă în etapa de apel, anulând dispoziția nelegală emisă de Primăria Municipiului București și redobândind astfel dreptul de administrare asupra Studioului de Teatru Casandra.

Această hotărâre nu este definitivă și poate fi contestată ulterior cu recurs, dar UNATC continuă să depună eforturi pentru a-și proteja și consolida inițiativa în recuperarea și repararea situației legate de acest important spațiu cultural și artistic. Institutul solicită sprijinul și colaborarea instituțiilor implicate pentru a reda comunității și publicului un instrument vital pentru educație și exprimare artistică. UNATC consideră că Studioul Casandra este parte integrantă a identității sale și a istoriei culturale și artistice a României.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestiromsilvaspalatoria-haroldrompetromparc industrialCabinet veterinareko-angajeazaekond-angajeazasponsor