Sâmbătă, Agenția ONU pentru Copii a dezvăluit că unul dintre containerele sale de ajutor, amplasat în principalul port din Haiti și furnizat cu „articole esențiale pentru supraviețuirea mamelor, nou-născuților și copiilor”, a fost jefuit

Haiti se confruntă cu o criză politică și umanitară prelungită, care a fost semnalată de către agenția pentru copii, UNICEF, ca fiind responsabilă pentru creșterea record a foametei și malnutriției, punând în pericol viața în anumite zone ale capitalei Port-au-Prince.

Prim-ministrul interimar, Ariel Henry, a anunțat că intenționează să demisioneze odată ce va fi instituit un consiliu de tranziție.

Bande puternic înarmate au preluat controlul asupra unei părți semnificative a orașului, iar organizațiile pentru drepturile omului au raportat incidente de crimă, răpiri și violență sexuală într-o scară alarmantă.

UNICEF a confirmat jefuirea unuia dintre cele 17 containere ale sale din portul Port-au-Prince, unde a precizat că aproximativ 260 de containere cu ajutoare umanitare sunt sub controlul grupurilor armate.

Este crucial ca jefuirea materialelor esențiale pentru a salva viețile copiilor să înceteze imediat. Acest incident are loc într-un moment critic, când copiii au nevoie mai mare de ele„, a declarat Bruno Maes, reprezentantul UNICEF pentru Haiti, într-un comunicat de presă.

În containerul jefuit se aflau echipamente vitale precum resuscitatoare și accesorii asociate, conform declarațiilor UNICEF.

Agenția a avertizat că trei din patru femei din zona Port-au-Prince nu au acces la îngrijire medicală de bază și nutriție. De asemenea, unele spitale din Port-au-Prince au fost nevoite să își închidă ușile din cauza problemelor de securitate, iar doar două unități chirurgicale sunt operaționale, potrivit UNICEF.

Lipsa de energie electrică, combustibil și materiale medicale a afectat spitalele din întreaga țară, iar șase din zece unități nu pot funcționa, a mai adăugat UNICEF.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *