Sursă foto: Biz Brasov

Pactul privind migrația adoptat miercuri de Parlamentul European (PE) este perceput ca o intervenție serioasă în afacerile interne și suveranitatea Ungariei, a afirmat joi consilierul principal pe probleme de securitate internă al premierului ungar Viktor Orban, în cadrul emisiunii Mokka de la TV2, conform relatărilor MTI, transmite Rador Radio România.

György Bakondi a subliniat că Guvernul ungar s-a opus ferm introducerii sistemului de cote încă din 2015.

Consilierul principal pe probleme de securitate internă a reiterat că Ungaria va menține sistemul de supraveghere a frontierelor pe care l-a introdus anterior și își menține poziția conform căreia sistemul este eficient doar dacă cererile de azil sunt depuse în afara granițelor Uniunii Europene.

„În ciuda tuturor eforturilor noastre, PE a ignorat aceste două elemente”, a declarat György Bakondi, adăugând că, pactul de azil nu este bun pentru poporul ungar, ci reprezintă o amenințare la adresa securității interne a țării și a altor state UE.

György Bakondi a declarat că regulamentul referitor la pactul UE privind migrația și azilul, adoptat miercuri de PE, va fi înaintat Consiliului șefilor de stat și de guvern europeni, unde documentul va fi votat şi unde redactarea regulamentelor de punere în aplicare a început.

Rol determinant în alegeri

În opinia sa, la alegerile pentru Parlamentul European din 9 iunie, migrația ilegală, soluțiile acesteia și consecințele negative grave „vor juca un rol politic major, ceea ce înseamnă că decizia cetățenilor europeni ar putea avea ca rezultat un alt Parlament și o altă comisie decât cea pe care o avem acum”.

„Atunci, poate va fi posibilă revizuirea regulamentului adoptat recent și a normelor de aplicare a acestuia”, a subliniat consilierul principal.

De asemenea, György Bakondi a relatat că, în acest an, numărul persoanelor care au trecut frontiera și au fost reținute de autoritățile ungare a depășit opt sute, iar împotriva a 22 de traficanți de persoane au fost demarate procedurile legale. Această cifră este mai mică decât cea înregistrată anul trecut în această perioadă.

Consilierul principal a afirmat că bandele de infractori s-au „mutat” în zona graniţei dintre Bosnia şi Croaţia, iar ruta principală nu mai trece prin Ungaria, însă nu se poate calcula ce fel de schimbări de rută vor avea loc ca urmare a pactului de azil adoptat.

Situația este monitorizată în mod constant, a confirmat György Bakondi.

Pactul privind migrația

Eurodeputaţii au adoptat miercuri o vastă reformă a politicii europene a migraţiei – care înăspreşte controalele la sosirea la frontierele Uniunii Europene (UE) şi implementează un sistem de solidaritate între state şi care a provocat opoziţia extremei drepte şi a stângii radicale -, rezultatul unui compromis dificil asupra unui subiect care alimentează tensiuni şi disensiuni între Cei 27 de ani de zile, relatează AFP. Parlamentul European (PE) a adoptat prin vot zece texte care alcătuiesc ”Pactul Migraţiei şi Azilului” într-o sesiune plenară, la Bruxelles, întreruptă scurt de proteste ale unor activişti ostili acestei reforme.

Reacția Poloniei

Premierul Donald Tusk a reiterat miercuri că Polonia nu va accepta mecanismul Uniunii Europene de relocare a imigranţilor, în ciuda aprobării în Parlamentul European a legislaţiei menite să limiteze migraţia pe continent, relatează Reuters.

Parlamentarii europeni au aprobat, miercuri seara, o revizuire a sistemului ce reglementează imigraţia în blocul european, care prevede reducerea duratei procedurilor de securitate şi de azil şi intensificarea returnării imigranţilor, cu scopul de a reduce imigraţia nedorită din Orientul Mijlociu şi Africa, o prioritate pe agenda UE.

„Vom găsi modalităţi prin care, chiar dacă Pactul privind migraţia va intra în vigoare într-o formă aproape neschimbată, vom proteja Polonia de mecanismul de relocare”, a declarat premierul polonez Donald Tusk, fost preşedinte al Consiliului European, relatează News.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *