Aproape 40 de ordine de ministru (OME) și hotărâri de guvern (HG) care ar fi trebuit să intre în vigoare pe 1 decembrie, pentru a pune în aplicare legile educației adoptate în timpul mandatului prezidențial al lui Klaus Iohannis, atât în învățământul preuniversitar, cât și în învățământul superior, nu au fost implementate până vineri, 8 decembrie. Acest fapt contravine calendarului oficial stabilit de Ministerul Educației încă din data de 2 septembrie.
Dintre aceste acte normative, 32 vizează învățământul preuniversitar, iar 7 se referă la învățământul universitar, conform unei monitorizări realizate de Edupedu.ro, pe baza ordinului de ministru al Educației care stabilește termenele limită până la care întreaga legislație subsecventă noilor legi ale educației ar trebui adoptată. Aceste documente nu au fost supuse nici măcar consultării publice, care reprezintă prima etapă în procesul de dezbateri online sau, în cazul Hotărârilor de Guvern, discutării și aprobării în ședința de guvern.
La data de 1 noiembrie, Edupedu.ro a informat că cel puțin 16 acte normative ar fi trebuit să intre în vigoare, majoritatea având termenul limită prima zi a lunii noiembrie. Printre acestea se regăsesc regulamentele de funcționare pentru noile inspectorate școlare, centrele pentru carieră didactică și ARACIIP, însă niciunul dintre ele nu a fost aprobat.
Până pe 8 noiembrie, peste 20 de acte pentru învățământul preuniversitar nu au fost aprobate, iar din acestea, doar câteva au fost supuse consultării publice sau publicate în Monitorul Oficial până la data publicării articolului. De exemplu, unul dintre cazuri este HG privind Programul Național Masa Sănătoasă (PNMS), care prevede mese școlare pentru un milion de elevi și a fost publicat pentru consultare publică pe 29 noiembrie, deși trebuia să intre în vigoare pe 1 noiembrie.
În ceea ce privește transformarea inspectoratelor școlare în direcții județene de învățământ preuniversitar, amânarea reformei instituționale a fost extinsă până în 2025. În cazul învățământului superior, alte 9 documente aveau termen limită 1 noiembrie, iar doar câteva dintre ele au fost supuse consultării publice.
În prezent, se remarcă 135 de ordine de ministru și hotărâri de guvern care ar fi trebuit să intre în vigoare pe 1 decembrie. Printre acestea se află o serie de HG referitoare la standardele de calitate pentru unitățile de educație timpurie, aprobarea normelor metodologice pentru determinarea costului standard per elev și organizarea și funcționarea diverselor entități educaționale.
De asemenea, sunt programate să intre în vigoare și alte acte normative până pe 17 și, respectiv, 31 decembrie, printre care se numără HG privind tarifele percepute de ARACIIP sau ordinul pentru aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a unităților de educație timpurie.
În total, peste 400 de documente trebuie adoptate în 2023 și în 2024, conform calendarului stabilit. Astfel, se evidențiază o serie de ordine de ministru care sunt programate pentru a intra în vigoare în anii 2025, 2026 și 2027 în învățământul preuniversitar, iar peste 270 de hotărâri de guvern și ordine de ministru trebuie să fie implementate în anul electoral 2024, un an ce va fi marcat de 4 runde de alegeri politice.
În ceea ce privește învățământul superior, există 7 acte normative care erau planificate să intre în vigoare pe 1 decembrie. Acestea acoperă diverse aspecte precum organizarea și funcționarea instituțiilor, finanțarea acestora și alte aspecte legate de administrarea și funcționarea învățământului superior.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.