logo
RNTV Live

Una dintre legumele pe care fermierii români preferă să le exporte în loc să le vândă în țară este morcovul.

export_shutterstock_705507505
Constantin Corina

În piețe, kilogramul de morcovi se vinde chiar și cu 5 lei sau mai mult. E singura şansă a fermierilor români să supravieţuiască în lupta cu importurile. 

În zona în care cartoful este rege, producătorii fluieră a pagubă. A fost un an secetos, astfel că fermierii încearcă să scoată măcar o parte din banii pe care i-au băgat în culturi.

Importurile masive de cartofi din Polonia și prețurile mai scăzute la care aceștia ajung în țară la vamă, în comparație cu costul de producție pentru fermierii locali, au un impact negativ semnificativ asupra producătorilor români. Această situație face ca cartofii autohtoni să fie mai puțin competitivi pe piața locală, iar fermierii să aibă dificultăți în vânzarea produselor lor la prețuri care să acopere cheltuielile de producție.

Aceasta este o problemă cu care se confruntă în mod frecvent producătorii locali, care trebuie să găsească soluții pentru a-și proteja afacerile și pentru a menține competitivitatea în fața importurilor ieftine. Aceste soluții pot include sprijin guvernamental, dezvoltarea unor strategii de marketing mai eficiente sau creșterea calității și diversificarea produselor locale pentru a atrage consumatorii.

Mădălina Chițac, reporter Observator“În pieţe, preţul pentru un kilogram de cartofi este între 3,5 şi 5 lei. Asta în funcţie de sortiment şi de dimensiunea acestora. Oricum, cartofii s-au tot scumpit în ultima perioadă. Dacă ne raportăm la anul 2022, vorbim despre o creştere de preţ de 13 procente.”

În 2022, România a exportat cartofi în valoare de peste 3 milioane de euro, importând aproape 60 de milioane de euro, conform INS. Țara se situează pe locul 9 în UE la producția de cartofi, cu peste 1,2 milioane de tone.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor