Potrivit statisticilor, una din opt femei va dezvolta cancer mamar pe parcursul vieţii, un număr considerat alarmant de către medicul chirurg Daniela Nodiţi de la Institutul Oncologic Bucureşti. Într-o apariţie la Medika TV, Nodiţi a explicat că, deşi cauzele exacte ale cancerului mamar nu sunt pe deplin cunoscute, există anumiţi factori de risc care pot contribui la apariţia bolii, precum sexul feminin, vârsta înaintată, predispoziţia genetică, expunerea prelungită la estrogen, alcoolul, sedentarismul, obezitatea şi fumatul.

Medicul subliniază că prezenţa unuia sau mai multor factori de risc nu garantează apariţia bolii, aşa cum absenţa acestora nu oferă o siguranţă totală. Statisticile însă indică un risc ridicat, motiv pentru care controalele periodice şi autoexaminarea sânilor sunt esenţiale pentru depistarea timpurie a bolii.

„Dacă un nodul este deja palpabil şi nu este benign, înseamnă că boala a ajuns deja într-un stadiu avansat”, avertizează Nodiţi. Ea recomandă efectuarea regulată a mamografiilor după vârsta de 40-45 de ani şi ecografiilor mamare înainte de această vârstă, pentru a asigura diagnosticarea precoce. Cele mai multe femei diagnosticate cu cancer mamar efectuează prima mamografie abia la momentul confirmării bolii, un fapt ce evidenţiază necesitatea unor controale regulate.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews