Una din zece femei , cu varste cuprinse intre 20 si 40 de ani, sufera de Sindromul Ovarelor Polichistice. Vorbim despre una din cele mai frecvente tulburari endocrine ale femeilor. Adesea, simptomele incep in anii adolescentei și, daca nu este descoperita si tratata la timp, boala poate duce la complicatii grave, precum infertilitate sau chiar cancer.

Sindromul ovarelor polichistice reprezintă totalitatea modificărilor clinice și paraclinice, determinate de o stare patologică a ovarelor, ce interfereaza cu funcția reproductivă normală a unei femei și are impact asupra întregului organism.

Până în acest moment, cauza exacta nu a putut fi complet elucidata. Totuși, pot fi enumerați câțiva factori de risc ce cresc probabilitatea unei femei de a dezvolta această afecțiune. Printre factorii de risc putem enumera: istoric familial, excesul de insulină determinat de rezistența țesuturilor la aceasta sau inflamația cronică

Înaine de afla că suferă de acest sindrom, femeile se prezintă la medic cu tulburări ale ciclului menstrual, acnee sau creștere excesivă a părului cu distribuție pe corp specific masculină. Există și anumite boli favorizate de sindromul ovarelor polichistice.

„Există un risc mai mare de apariție a diabetului zaharat tip 2, al dislipidemiilor. Comparativ cu femeile de aceeași vârstă, femeile cu SOP au o incidență mai mare a obezității, el însuși fiind un factor de risc independent pentru boala cardiovasculara se raportează un risc crescut de cancer endometrial. Infertilitatea este o problemă frecventă a femeilor cu SOP, fiind consecința ciclurilor menstruale neregulate. De asemenea, în timpul sarcinii există un risc mai mare de a dezvolta diabet gestațional, hipertensiune arterială indusă de sarcină sau naștere prematură.“

Tratamentul sindromului ovarelor polichistice diferă în funcție de vârsta și dorințele pacientelor. Cele care își doresc o sarcină vor beneficia de cu totul altă abordare față de adolescentele cu menstre neregulate si acnee.

By Costin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *