logo
RNTV Live

Un test simplu de sânge ar putea depista milioane de oameni care transmit o boală mortală

652x450_016704-analize
Theo Tănăsescu

Se lucrează la dezvoltarea unui test de sânge care ar putea detecta milioane de oameni care transmit tuberculoza (TBC) fără să fie conștienți, oferind o speranță semnificativă în lupta împotriva acestei boli mortale.

Cercetătorii de la Universitatea din Southampton au identificat un grup de șase markeri biologici care se regăsesc la niveluri ridicate în sângele persoanelor cu TBC activă, relatează Sky News.

Acești markeri pot fi folosiți pentru a dezvolta un test de sânge simplu. Dacă va avea succes, testul de sânge ar putea ajuta la identificarea celor aproximativ trei milioane de cazuri de boală care au fost omise anul trecut, majoritatea în țările în curs de dezvoltare, potrivit Dr. Hannah Schiff, autor principal și expert în probleme respiratorii la Universitatea Southampton.

Tuberculoza, sau TBC, este cea mai mortală boală infecțioasă din lume și ucide peste un milion de persoane în fiecare an, potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății.

Se răspândește prin inhalarea picăturilor mici din tusea sau strănutul persoanelor infectate. Afectează în principal plămânii, dar poate afecta și alte părți ale corpului.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor