logo
RNTV Live

Un tablou cu un urs expus la Muzeul Erarta din Sankt Petersburg „discreditează președintele și operațiunea specială”. Un rus a făcut reclamație la poliție

photo1679214393
Dumitrache Catalina

Un vizitator al Muzeului Erarta din Sankt Petersburg s-a adresat poliției în cazul unui tablou al pictorului Vadim Grigoriev-Bașun, acuzând opera, „La scăldat cu un urs roșu”, pentru „trădare, jignire a președintelui Vladimir Putin, amenințare la adresa securității interne și externe a țării, extremism și justificarea publică a terorismului, și critica la adresa operațiunii militare speciale din Ucraina”, scrie Nevski Novosti.

Rusul a scris, în plângerea formulată la poliție, că „pictura înfățisează ursul, un simbol al Rusiei. Președintele Vladimir Putin tine sălbăticiunea într-un lanț, printr-o mlaștină, iar artistul a ales culoarea roșie dintr-un motiv clar: a încercat să facă o referire la desfășurarea operațiunii militare speciale”. El a cerut curatorilor muzeului „să dea exponatul spre examinare și să se stabilească semnificațiile asociate”.

„Consider că este necesar ca autorul să fie verificat pentru trădarea Patriei Mame, având în vedere faptul că expunerea în această expoziție amenință securitatea și suveranitatea internă și externă a Rusiei în interesul statelor străine, promovând o insultă la adresa personalității președintelui rus Vladimir Putin și a poporului rus”, se mai arată în plângere.

Autorul picturii, Vadim Grigoriev-Bașun, a explicat că a pictat tabloul în 2020, în semn de omagiu pentru artistul Kozma Petrov-Vodkin, care a semnat opera „La scăldat cu un cal roșu”, în 1912: „Singura legătură cu războiul e că, la doi ani după tabloul lui Petrov-Vodkin, a început Primul Război Mondial și la doi ani după lucrarea mea s-a desclanșat operațiunea militară specială din Ucraina”.

Ursul este un element sacru mitologic al panteonului rus, el este conducătorul și sufletul pădurii rusești. Totul este o alegorie, personifică oroarea războiului, a conflictului militar, care, în final, are ca rezultat mii de litri de sânge vărsat.


Vadim Grigoriev-Bașun

Potrivit lui Grigoriev-Bașun, pictura înfățișează un militar „de gardă”, iar acesta „nu arată deloc ca un președinte”. El a menționat că tabloul a fost expus și la Moscova, unde a fost remarcat de consilierul prezidențial pe probleme religioase, Konstantin Goloșciapov.


Pictura controversială

„Declarația unuia dintre vizitatori nu afectează percepția celorlalți, fiecare interpretează această imagine în felul său. Unii o plac, alții nu. Aceasta este arta contemporană”, au comentat reprezentanții muzeului Erarta.

Poliția nu a comentat încă acest caz.

Sursă: Libertatea.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor