Cercetătorii spun că analiza lor asupra a 31 de persoane care au petrecut câteva nopți în laboratorul de somn concluzionează că utilizarea funcției de amânare pentru trezire nu afectează calitatea somnului și, în unele cazuri, poate ajuta la stimularea vigilenței mai devreme dimineața.
La Centrul pentru tulburări de somn al UConn Health, dr. Jennifer Kanaan spune că studiul și modul în care este prezentat ar putea trimite un mesaj greșit.
„Dacă intri și ieși din somn timp de 30 de minute, după ce alarma sună prima dată, te costă 30 de minute de somn neîntrerupt, de calitate, reparator”, spune Kanaan. „Acest studiu nu schimbă acest fapt”.
Ea nu a fost implicată în studiul Universității din Stockholm.
„Un alt mod de a privi studiul este că oamenii nu dorm și suferă de somn insuficient”, spune ea. „Mai simplu spus, în loc să apese butonul de amânare, ar trebui să doarmă mai mult.”
Dar când alarma se declanșează înainte ca corpul tău să fie gata să se trezească singur, Kanaan sugerează, mai degrabă decât să amâne, să te ridici din pat și să te expui la lumină. Lumina soarelui este cea mai eficientă în resetarea ceasului corporal și recalibrarea ritmului circadian pentru a vă pune în modul trezire.
Revenirea la ora standard 5 noiembrie prezintă o oportunitate, din fericire, de a ne îmbunătăți obiceiurile de somn.
„Pe lângă faptul că obținem acea oră suplimentară de somn în acea sâmbătă seara, putem profita de schimbarea orei pentru a ne realinia programul de somn cu indiciile de lumină ambientală pe care ne oferă ceasul înapoi cu o oră”, spune Kanaan.
Primul studiu a constatat că somnolența dimineață și perioadele mai scurte de somn au fost mai frecvente în rândul celor care amână.
Sursa: onlinelibrary.wiley.com
Limitări ale studiului
Chiar dacă un plan de studiu optim ar implica includerea unui grup de persoane obișnuite să amâne trezirea, nu este realist să determini pe cineva să amâne atunci când se trezește în mod obișnuit cu prima alarmă. O altă limitare constă în faptul că proiectul experimental presupunea că cei care amână își setează alarma în mod obișnuit mai devreme decât ar fi necesar pentru a face amânarea. Există posibilitatea ca unele persoane să își programeze alarma pentru momentul în care doresc cu adevărat să se trezească și apoi să o amâne pentru o perioadă suplimentară de timp. În plus, s-a cercetat doar efectul amânării cu 30 de minute.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.