logo
RNTV Live

Un studiu clinic realizat de Eli Lilly pentru tratamentul bolii de ficat gras a prezentat rezultate promițătoare

image-22
Dudau Andreea Valentina

Marți, compania farmaceutică americană Eli Lilly a anunțat că tratamentul său, deja popular pentru pierderea în greutate și diabet, a obținut rezultate promițătoare ca tratament pentru boala de ficat gras, conform unui studiu de fază intermediară!

Rezultatele acestui studiu adaugă la o serie lungă de beneficii potențiale pentru sănătate ale tratamentului cunoscut sub numele de tirzepatidă, care include nu doar ajutorul în pierderea în greutate semnificativă și reglarea glicemiei, dar și tratamentul pentru boala de ficat gras. Acest medicament este comercializat sub numele de marcă Zepbound și, respectiv, Mounjaro.

Beneficiile adiționale potențiale ar putea extinde acoperirea limitată a asigurărilor pentru medicamentele de slăbit, majoritatea costând aproape 1.000 USD pe lună. Gigantul farmaceutic a declarat în raportul său privind veniturile din trimestrul patru că tirzepatida a arătat rezultate pozitive într-un studiu de fază a doua ca tratament pentru o formă gravă de boală hepatică numită steatohepatită asociată disfuncției metabolice sau MASH.

În prezent, nu există remedii sau medicamente disponibile pentru a trata direct MASH. Afecțiunea este caracterizată de acumularea excesivă de grăsime și inflamație în ficat și poate duce la cicatrici hepatice, cunoscute și sub numele de fibroză. Studiul a implicat aproximativ 190 de adulți cu MASH cu stadii severe de cicatrici hepatice, au declarat directorii Eli Lilly, într-o convorbire privind veniturile marți.

La toate dozele, tirzepatida a îndeplinit obiectivul principal al studiului de a ajuta pacienții să nu sufere de MASH, fără agravarea cicatricilor hepatice, comparativ cu persoanele care nu au primit tratamentul, conform prezentării veniturilor companiei.

De exemplu, aproximativ 74% dintre pacienții care au primit cea mai mare doză de tirzepatidă, de 15 miligrame, au rămas fără MASH, fără agravarea cicatricilor hepatice după un an, comparativ cu aproximativ 13% dintre cei care au primit un placebo.

Eli Lilly nu a dezvăluit dacă tirzepatida a îndeplinit acest obiectiv, dar compania a spus că efectul medicamentului asupra scăderii cicatricilor hepatice a fost ”semnificativ din punct de vedere clinic” pentru toate mărimile de doză. Eli Lilly este ”la fel de încurajată” de rezultatele tirzepatidei în reducerea cicatricilor hepatice, a spus directorul științific al companiei, Dan Skovronsky.

”Nu există nimic rău în date, care ne-ar împiedica să trecem la faza a treia. Cred că un studiu pozitiv de fază a doua aici, cu date cu adevărat semnificative în MASH, ne obligă să ne gândim la următorii pași”, a adăugat el.

El a observat că evenimentele adverse au fost în concordanță cu alte studii asupra tirzepatidei la pacienții cu obezitate și diabet, fără a oferi detalii suplimentare. Studiile anterioare pe Zepbound au arătat că pacienții au prezentat diaree, greață și vărsături, printre alte simptome.

Eli Lilly va prezenta rezultatele complete ale studiului de fază a doua la o conferință medicală la sfârșitul acestui an.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestiromsilvaspalatoria-haroldrompetromparc industrialCabinet veterinareko-angajeazaekond-angajeazasponsor