Tulburarea bipolară afectează aproximativ 1% din populație, ceea ce înseamnă că până la 80 de milioane de oameni din întreaga lume se confruntă cu această afecțiune mentală.
Cu toate acestea, aproape 40% dintre acești pacienți sunt diagnosticați greșit cu tulburare depresivă majoră. Pentru a corecta această problemă, cercetătorii britanici au dezvoltat o nouă metodă de diagnosticare a tulburării bipolare, care se bazează pe un test simplu de sânge pentru identificarea biomarkerilor asociați acestei afecțiuni.
O echipă de cercetători de la Universitatea Cambridge din Marea Britanie a folosit o evaluare psihiatrică online și un test de sânge pentru a diagnostica pacienții cu tulburare bipolară, mulți dintre aceștia fiind anterior diagnosticați greșit cu tulburare depresivă majoră.
Testul de sânge are capacitatea de a diagnostica independent tulburarea bipolară la aproximativ 30% dintre pacienți, dar devine chiar mai eficient atunci când este combinat cu o evaluare digitală a sănătății mintale.
Acest test de biomarkeri ar putea oferi ajutor medicilor pentru a distinge între cele două afecțiuni, tulburarea depresivă majoră și tulburarea bipolară, care au simptome care se suprapun, dar necesită tratamente farmacologice diferite.
Deși testul de sânge se află încă în stadiul experimental, cercetătorii cred că acesta ar putea să completeze eficient diagnosticul psihiatric existent și să contribuie la înțelegerea originilor biologice ale tulburărilor de sănătate mintală.
Rezultatele testării conceptului au fost publicate în revista JAMA Psychiatry miercuri.
Dr. Jakub Tomasik, primul autor al studiului de la departamentul de inginerie chimică și biotehnologie de la Cambridge, a explicat că mulți pacienți cu tulburare bipolară caută ajutor medical doar în perioadele de depresie, ceea ce duce adesea la diagnosticarea greșită a acestei afecțiuni ca fiind o tulburare depresivă majoră.
Sabine Bahn, profesor de neurotehnologie la departamentul de inginerie chimică și biotehnologie, care a condus cercetarea, a subliniat importanța diferențierii între cele două afecțiuni, deoarece tratamentele necesare sunt distincte. În cazul în care pacienților cu tulburare bipolară li se prescriu antidepresive fără adăugarea unui stabilizator al dispoziției, pot dezvolta episoade maniacale.
Deși evaluarea psihiatrică completă este cea mai precisă metodă de diagnosticare a tulburării bipolare, aceasta implică adesea liste lungi de așteptare și necesită timp.
Dr. Tomasik a evidențiat că, deși evaluările psihiatrice sunt eficiente, posibilitatea de a diagnostica tulburarea bipolară cu un simplu test de sânge ar putea asigura că pacienții primesc tratamentul corespunzător mai rapid și ar reduce presiunea asupra profesioniștilor din domeniul medical.
Cercetătorii au utilizat date și mostre din studiul Delta desfășurat în Marea Britanie între 2018 și 2020 pentru a identifica tulburarea bipolară la pacienții care au fost diagnosticați cu tulburare depresivă majoră în ultimii cinci ani și care prezentau simptome depresive la momentul studiului.
Peste 3.000 de participanți au fost recrutați online prin eșantionare cu răspuns voluntar, fiecare completând o evaluare online a sănătății mintale cu peste 600 de întrebări, acoperind subiecte relevante pentru tulburările de sănătate mintală.
Aproximativ 1.000 dintre participanți au fost selectați pentru a furniza mostre de sânge uscat obținute prin înțepătura unui deget. Aceste mostre au fost ulterior analizate pentru a identifica mai mult de 600 de tipuri diferite de metaboliți utilizând spectrometria de masă.
După efectuarea interviului (Composite International Diagnostic Interview), un instrument structurat și validat pentru diagnosticarea tulburărilor de dispoziție, 241 de participanți au fost incluși în studiu.
Analiza datelor a relevat semnale clare de biomarkeri pentru tulburarea bipolară, chiar și după ajustarea pentru factori precum medicamentele.
Acești biomarkeri s-au corelat în special cu simptomele maniacale din viața pacienților și au fost validați într-un grup separat de pacienți care au primit un nou diagnostic clinic de tulburare depresivă majoră sau tulburare bipolară într-o perioadă de urmărire de un an a studiului.
Profesorul Sabine Bahn a subliniat că, în general, evaluarea online a fost mai eficientă, dar testul cu biomarkeri a avut și el performanțe bune și a fost mult mai rapid. El a menționat că o abordare combinată ar fi ideală, deoarece cele două metode sunt complementare.
Cercetătorii au menționat că, pe lângă diagnosticare, biomarkerii ar putea să identifice și posibile ținte pentru tratamentele tulburărilor de dispoziție, ceea ce ar putea duce la dezvoltarea unor terapii mai eficiente.
Universitatea Cambridge a depus un brevet pentru această cercetare prin intermediul Cambridge Enterprise, divizia comercială a universității.
Sursă: 360medical.ro
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.