Un reactor experimental de fuziune nucleară din Marea Britanie a atins un nou milestone, reușind să producă o cantitate record de energie pentru un astfel de dispozitiv

Potențialele surse de energie alternativă, precum fuziunea nucleară, încearcă să reproducă reacțiile din interiorul Soarelui. Energie obținută din fuziune este considerată de mulți oameni de știință drept energia viitorului, deoarece acest proces nu poluează și nu produce radioactivitate. Cu toate acestea, criticii invocă costurile ridicate necesare construcției și menținerii unui reactor de fuziune nucleară.

Cercetătorii de la Joint European Torus (JET), unul dintre cele mai mari reactoare de fuziune nucleară din lume, situat în apropierea orașului Oxford, au atins un nou record generând 69 de megajouli de energie în doar 5 secunde, depășind recordul anterior de 59 de megajouli stabilit tot de ei în 2021. Acesta a fost ultimul stadiu al programului de experimente al JET, care și-a încheiat programul la sfârșitul anului 2023. La proiect au participat 350 de cercetători din Uniunea Europeană, Elveția, Regatul Unit și Ucraina.

În centrul reactorului – o imensă cameră magnetică în formă de gogoașă – magneții mențin o cantitate mică de deuteriu și tritiu (izotopi ai hidrogenului) încălzită la temperaturi de zece ori mai mari decât în centrul Soarelui pentru a crea plasmă, permițând nucleelor de hidrogen să intre în coliziune și să fuzioneze formând atomi mai grei, de heliu – reacție ce se produce cu o eliberare colosală de energie. În cantități egale, fuziunea nucleară poate produce de patru milioane de ori mai multă energie decât arderea combustibililor fosili.

Experimentele derulate la JET sunt folosite pentru dezvoltarea reactorului de fuziune ITER, chiar mai avansat decât JET, aflat în construcție în sudul Franței. Rezultatele obținute de JET „vor avea un impact direct și pozitiv asupra ITER, validând calea de urmat și permițându-ne să progresăm mai rapid către obiectivele noastre de performanță”, a declarat Pietro Barabaschi, director general al ITER.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *