logo
RNTV Live

Un protest de amploare are loc acum, în Varșovia!

protest polonia
Dumitrache Catalina

Duminică, centrul Varşoviei este prin de zeci de oameni ce manifestă împotriva Partidului Lege şi Justiţie (PiS), aflat la guvernare, ca răspuns la un apel al fostului prim-ministru Donald Tusk.

Organizatorii au susţinut că o jumătate de milion de persoane s-au alăturat marşului de protest. Totuși, agenţia de ştiri PAP a estimat numărul între 100.000 şi 150.000, pe baza unor cifre neoficiale ale poliţiei.

Laureatul Premiului Nobel pentru Pace şi fost lider al sindicatului Solidaritatea, Lech Walesa, s-a aflat și el printre manifestanţi.

Apelul lui Tusk, liderul Platformei Civice liberal-conservatoare (PO), a fost susţinut de alte partide de opoziţie.

,,Nu, democraţia nu va muri în Polonia. Nu se va reveni la calm. Vom striga cu putere”, susține Tusk.

Ziua de 4 iunie 1989 a fost marcată de marș, când au avut loc a avut loc primele alegeri parţial libere, care au fost văzute ca o victorie de către mişcarea pro-democraţie şi Solidaritatea şi au pus capăt regimului comunist.

Protestul de duminică a vizat și o nouă lege care creează o comisie de anchetă menită să investigheze persoanele cu funcţii publice care au acţionat în interesul Rusiei şi au adus atingere securităţii Poloniei în perioada 2007-2022.

Legea vizează politicienii din opoziţie, precum Tusk, care a fost prim-ministru între 2007 şi 2014.

Guvernul PiS l-a acuzat pe acesta că a luat decizii care au adus prejudicii securităţii naţionale.

Legea a fost criticată de Uniunea Europeană şi de Statele Unite ale Americii.

,,Ne aflăm astăzi aici, toată Polonia, toată Europa, întreaga lume pot vedea cât de puternici suntem, cât de mulţi dintre noi sunt pregătiţi să lupte pentru libertate şi democraţie, ca în urmă cu 30 şi 40 de ani”, a spus Tusk mulţimii.

Alegerile parlamentare vor fi susținute în toamnă.

Sursă: AGERPRES

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

COREP 07 SRL - Firma de constructiiadi deseuri prahovaromsilvaromsilvaspalatoria-haroldrompetromcoralparc industrialCabinet veterinareko-angajeazaekond-angajeazasponsor