logo
RNTV Live

Un prizonier politic din Belarus, Igar Lednik a murit la vârsta de 64 de ani într-o închisoare

7947075_20131316_7946744_20125153_igor_lednik
Dudau Andreea Valentina

Igar Lednik, un deținut politic din Belarus, încetează din viață la vârsta de 64 de ani într-o închisoare. El era în detenție pentru o perioadă de trei ani, după ce fusese găsit vinovat de “defăimarea” lui Lukașenko!

Un activist al opoziției din Belarus, Igar Lednik, care fusese arestat în decembrie 2022, a încetat din viață la vârsta de 64 de ani într-o închisoare, unde executa o pedeapsă de trei ani de închisoare. A fost găsit vinovat de “defăimarea” președintelui Aleksandr Lukașenko. Această veste a fost anunțată marți atât de partidul din care făcea parte, cât și de un ONG specializat, într-o țară cu peste 1.000 de deținuți politici.

„Igar Lednik, un fost membru al Partidului Gramada (social-democrat), activist și jurnalist, a trecut în neființă în închisoare la vârsta de 64 de ani”, a anunțat organizația politică pe Telegram.

ONG-ul pentru apărarea drepturilor omului Viasna a confirmat acestă informație. Igar Lednik a fost arestat în decembrie 2022 și a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru “defăimarea” președintelui belarus Aleksandr Lukașenko într-un articol publicat în ziarul partidului, a precizat formațiunea.

Starea sa de sănătate “s-a deteriorat semnificativ în închisoare”, a anunțat partidul, care este condus de membri aflați în exil.

Conform informațiilor furnizate de Gramada, Igar Lednik a fost supus unei intervenții chirurgicale din cauza unei probleme la sistemul gastro-intestinal și suferea de o afecțiune cardiacă. Cu toate acestea, formațiunea nu a specificat cauza exactă a decesului opozantului și nici data exactă a acestuia.

Reprimarea în Belarus s-a accentuat după alegerile prezidențiale din 2020, care au fost denunțate ca fiind frauduloase, ceea ce a condus la menținerea lui Aleksandr Lukașenko la putere. În fruntea statului din 1994 și un aliat al lui Vladimir Putin, Lukașenko a rămas la conducere după acel scrutin contestat, care a generat ample proteste reprimare în mod violent.

Ulterior, sute de activiști, jurnaliști, apărători ai drepturilor omului și simpli cetățeni au fost condamnați la pedepse grele în închisoare sau forțați să fugă în exil. Conform informațiilor furnizate de ONG-ul Viasna, în prezent există peste 1.400 de deținuți politici în Belarus.

Igar Lednik este al cincilea deținut politic care a decedat în detenție în Belarus din 2021 încoace, conform datelor oferite de Viasna. La începutul lunii ianuarie, Vadzin Hrasko a decedat din cauza unei pneumonii într-o colonie penitenciară, conform aceleiași organizații.

Organizațiile belaruse pentru apărarea drepturilor omului au denunțat condițiile în care acești deținuți au fost ținuți în închisoare și au afirmat că nu au primit îngrijirea medicală necesară.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor