Întrebarea cheie
Prezent la dezbaterea ”Orașele României la 100 de ani de la Marea Unire. Un viitor SMART pentru Ploiești”, primarul localităţii Mizil a profitat de ocazie pentru a-i adresa Preşedintelui o întrebare-cheie
„Ce o să ne facem noi, ceilalți, primarii orașelor mici? 40% din investițiile la nivel de județ Prahova sunt în Ploiești. Orașele mici nu avem aceleași șanse. Cum pot eu, dle președinte, să mă gândesc pentru următorii 10 ani, 20 de ani, când vin reforme fiscale o dată la doi ani, când nu pot face un buget care să fie stabil? Încerc să promit, să acord facilitățile fiscale agenților economici din zonă, dar la anul e posibil să mă gândesc cum să fac față cheltuielilor orașului cu un buget mai mic cu 20%. Știți care sunt problemele reformei fiscale. Toți primarii de orașe mici, chiar și mari, or să piardă foarte mulți bani. Cum o să vină cineva în sprijinul nostru să ne echilibreze un buget care chiar și așa nu era satisfăcător?” a întrebat Silviu Negraru”, a notat dcnews.ro
Președintele Klaus Iohannis i-a răspuns că soluţia este descentralizarea şi echilibrarea bugetelor
”Experiența mea în domeniu îmi arată că marile municipii se descurcă indiferent de ce prostii mai inventează guvernanții, însă localitățile mai mici întotdeauna suferă și aici e nevoie de o abordare echilibrată. Reforma fiscală, odată începută, trebuie dusă mai departe și introduse corective. Cred că pentru orașele mici, pentru comune, e nevoie de două chestiuni vitale: descentralizare și echilibrare înțeleaptă a bugetelor, care se face nu după bunul plac al decidentului politic, de la Consiliul Județean sau de la Ministerul Dezvoltării, ci într-o relație naturală cu nevoile și resursele disponibile. Există posibiltatea de a găsi formule adecvate, însă este nevoie de foarte multă voință politică. Constat, cu amărăciune, că atunci când am discutat despre descentralizare au fost mai mulți politicieni din România foarte activi și acum, când ar fi la butoane, activitatea se concentrează, culmea, pe legile justiției și alte lucruri care funcționau. Fără o descentralizare reală, nu o să putem să avem o dezvoltare satisfăcătoare pentru toți românii. Cred că este periculos să lăsăm lucrurile la voia întâmplării. Cu ce este mai vinovat un român care trăiește la dvs. în oraș față de cineva care trăiește în Ploiești și e evident că are șanse destul de diferite?”., a notat dcnews.ro
,,Echilibrare inteleapta a bugetelor ,, inseamna cumva ca in administratia locala de la Mizil salariile sa fie la nivelul celor de la Ploiesti cu riscul de a nu avea bani de investitii ?
,,Echilibrare inteleapta a bugetelor ,, inseamna ca cetatenii sa plateasca cheltuielile de intretinere ale unei administratii publice supradimensionate ?
Nevoile le stabilesc cetatenii iar pentru a le afla , administratia trebuie sa comunice cu ei . O administratie publica ce are principala grija asigurarea salariilor pe maxim ( pentru ca exista baza legala ) este o administratie de toata rusinea . Si cind spun administratie publica ma refer si la consilierii care transforma un consiliu local in anexa a executivului votaind pe banda ceea ce dicteaza executivul
Resursele unei administratii locale provin din munca celor care formeaza comunitatea ; aceste resurse trebuie folosite in pondere mare spre satisfacerea nevoilor cetatenilor si nu pentru satisfacerea nevoilor salariale ale functionarilor publici . Cind resursele acestea sint mici , chiar in conditiile administrarii chibzuite ( ceea ce nu e cazul in multe UAT din tara asta ) e clar ca avem un dezechilibru major. Fie activitatea economica nu este incurajata , fie cetatenii pleaca din acea localitate fie …. administratia aplica politici de atragere de noi rezidenti ( persoane fizice si juridice ) pentru restabilirea echilibrului .
Multi primari din tara au spus ca vor pune lacat pe primarie pentru ca nu au bani de salarii . Cetatenii acelei localitati isi merita soarta pentru ca au votat imbecili .
Ma inclin in fata acelui primar care reuseste sa contribuie ,prin toate mijloacele legale si morale , la crearea in colectivitatea pe care o reprezinta a unui mediu care sa ,,zumzaie,, de activitate . Un mediu in care orice om cu viziune liberala sa vrea sa munceasca si sa traiasca .
Functionarii publici care se multumesc sa incaseze salariul ( prea mare si cert ) asigurind functionarea de avarie a unei administratii nu au respectul meu .