logo
RNTV Live

Un oficial american de rang înalt avertizează: ‘SUA ar putea fi considerate responsabile pentru eșecul Ucrainei dacă Congresul nu aprobă finanțarea

Image: Janet Yellen
Theo Tănăsescu

Janet Yellen, Secretarul Trezoreriei SUA, a afirmat că Statele Unite vor fi considerate „responsabile pentru eșecul Ucrainei” în situația în care Congresul nu aprobă cea mai recentă solicitare de finanțare în valoare de mai multe miliarde de dolari făcută de administrația Biden pentru această țară afectată de război, conform informațiilor furnizate de Reuters.

Yellen a comunicat reporterilor în timpul unei vizite la Mexico City că finanțarea, cu accent pe sprijinul bugetar pentru guvernul general al Ucrainei, este “absolut esențială” și reprezintă o condiție prealabilă pentru transferul sprijinului financiar din partea Fondului Monetar Internațional către Ucraina. Ea a subliniat că a discutat cu membrii Congresului, iar colegii săi au înțeles că situația este alarmantă și că e posibil să fie considerați responsabili pentru eșecul Ucrainei dacă nu se asigură finanțarea necesară, inclusiv sprijinul bugetar direct, considerat deosebit de esențial.

Yellen a adăugat că finanțarea acordată de SUA Ucrainei este crucială și pentru aliații americani din Europa, care oferă un sprijin considerabil pentru a ajuta Ucraina să rămână fermă în confruntarea cu agresiunea rusă.

Ce spune Ucraina

Marți dimineața, șeful de cabinet al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că întârzierea acordării ajutorului din partea SUA a generat un “risc semnificativ” de a vedea Ucraina pierzând lupta împotriva invaziei ruse care durează de aproape doi ani.

Mai târziu, Zelenskiy a renunțat la planurile de a se adresa Congresului pentru a solicita direct ajutorul SUA, pe fondul unor dispute în Congres legate de cerințele republicane de a lega asistența financiară de o revizuire a politicilor de imigrare și de frontieră ale SUA. Membrii Congresului american au avut dezbateri cu privire la un pachet suplimentar de cheltuieli în valoare de peste 100 de miliarde de dolari, care ar include sprijin pentru Ucraina și Israel, precum și finanțare pentru securitatea la frontiere.

COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestiromsilvaspalatoria-haroldrompetromparc industrialCabinet veterinareko-angajeazaekond-angajeazasponsor