Noul raport avertizează că 2023 a fost un an deosebit de devastator în ceea ce privește incendiile de vegetație extreme, inundațiile, valurile de căldură și alte dezastre naturale care sunt amplificate de schimbările climatice.

William Ripple, un profesor renumit la College of Forestry, Universitatea de Stat din Oregon, împreună cu Christopher Wolf, un fost cercetător postdoctoral la OSU, sunt principalii autori ai raportului. În plus, există alți zece oameni de știință, atât din Statele Unite, cât și din întreaga lume, care contribuie în calitate de co-autori.

Wolf și-a exprimat urgența situației, declarând: „În absența unor acțiuni care să vizeze abordarea problemei fundamentale a exploatării excesive de către umanitate a resurselor Pământului, suntem periculos de aproape de a asista la potențialul colaps atât al sistemelor naturale, cât și al celor socio-economice. Acest scenariu sumbru. ar putea duce la o lume care se confruntă cu temperaturi insuportabile și cu o lipsă gravă de resurse esențiale, cum ar fi hrana și apa dulce.”

Descoperirile prezentate în „The 2023 State of the Climate Report: Navigating Uncharted Territory”, publicate în revista BioScience, evidențiază faptul că 20 din 35 de indicatori cruciali utilizați de autori pentru a monitoriza schimbările climatice au atins niveluri fără precedent.

Raportul dezvăluie date proaspăt compilate care demonstrează că numeroase recorduri legate de climă au fost spulberate în 2023, cu accent pe temperaturile oceanelor și gheața mării, depășind recordurile anterioare cu marje semnificative. În plus, atrage atenția asupra sezonului extraordinar de incendii din Canada, care a dus la emisii fără precedent de dioxid de carbon.

Este de remarcat faptul că acest raport urmează „World Scientists’ Warning of a Climate Emergency”, care a fost publicat acum patru ani de William Ripple și o echipă de colaboratori în BioScience. Acest avertisment anterior a strâns sprijinul a peste 15.000 de oameni de știință din 161 de țări, subliniind amploarea crizei climatice.

Puncte cheie din raport:

  • Subvențiile pentru combustibili fosili – acțiunile guvernelor care reduc artificial costul producției de energie, cresc prețurile percepute de producători sau scad prețurile plătite de consumatori – s-au dublat aproximativ între 2021 și 2022, de la 531 miliarde de dolari la puțin peste 1 trilion de dolari.
  • Numai în acest an, incendiile de pădure din Canada au emis în atmosferă mai mult de 1 gigatonă de dioxid de carbon, ceea ce depășește emisiile totale de gaze cu efect de seră ale Canadei în 2021, de 0,67 gigatone.
  • În 2023, au existat deja 38 de zile cu temperaturi globale medii de peste 1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale. Până în acest an, astfel de zile erau o raritate, subliniază autorii.
  • Cea mai ridicată temperatură medie a suprafeței Pământului înregistrată vreodată a fost înregistrată în luna iulie a acestui an, existând motive să se creadă că a fost cea mai ridicată temperatură a suprafeței planetei în ultimii 100.000 de ani.

„Ca oameni de știință, suntem profund îngrijorați de creșterea bruscă a frecvenței și gravității dezastrelor legate de schimbările climatice”, a declarat Wolf, care acum lucrează ca cercetător în cadrul Terrestrial Ecosystems Research Associates din Corvallis.

„Frecvența și gravitatea acestor dezastre s-ar putea să depășească creșterea temperaturilor. Până la sfârșitul secolului XXI, câtiva miliarde de oameni, între 3 și 6 miliarde, s-ar putea găsi în afara zonelor locuibile ale Pământului, ceea ce înseamnă că se vor confrunta cu temperaturi extreme, disponibilitate limitată de alimente și rate ridicate de mortalitate.”

„Scopul nostru este de a comunica fapte despre schimbările climatice și de a face recomandări politice,” a declarat Ripple. „Este o datorie morală a oamenilor de știință și a instituțiilor noastre să avertizăm umanitatea cu privire la orice potențială amenințare existențială și să oferim conducere în luarea de măsuri.”

Autorii îndeamnă la tranziția către o economie globală care prioritizează bunăstarea umană și limitează supracomsumul și emisiile excesive ale celor bogați.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *