Vaticanul a anunțat luni că cei 135 de cardinali electori se vor reuni începând cu 7 mai, în Capela Sixtină, pentru a alege succesorul Papei Francisc, decedat recent.
În conformitate cu tradiția multiseculară a Bisericii Catolice, cardinalii electori, toți cu vârsta de până la 80 de ani, vor participa în acea dimineață la o slujbă solemnă în Bazilica Sfântul Petru, înainte de a se retrage după-amiaza în Capela Sixtină pentru Conclavul cu ușile închise. Procesul de alegere ar putea dura mai multe zile.
Capela Sixtină, admirată anual de milioane de vizitatori, a fost închisă publicului de luni, pentru a pregăti desfășurarea Conclavului. Data începerii a fost stabilită în urma celei de-a cincea „Congregații Generale”, reuniune care a avut loc în cursul dimineții.
Regulile stricte ale Vaticanului interzic cardinalilor electori orice formă de comunicare cu exteriorul pe durata Conclavului. Votul va continua până când un candidat va obține sprijinul a două treimi dintre participanți, fiind programate câte două sesiuni de vot dimineața și două după-amiaza.
În timpul votului, cardinalii, așezați sub impresionanta frescă „Judecata de Apoi” realizată de Michelangelo, completează buletine de vot pe care scrie „Eligo in Summum Pontificem” („Îl aleg ca Suveran Pontif”). Buletinele sunt apoi depuse într-o urnă și numărate.
Dacă voturile nu corespund ca număr cu cel al electorilor, acestea sunt arse și votul se reia. Buletinele de vot și notițele sunt arse într-o sobă specială de către cardinalul șambelan. Fumul rezultat – vizibil din Piața Sfântul Petru – este negru dacă nu a fost ales niciun papă și alb în caz contrar, prin adăugarea unor substanțe chimice speciale.
Odată ales, noul Papă trebuie să răspundă la două întrebări: dacă acceptă alegerea canonică și ce nume dorește să poarte. Odată cu acceptul său, devine automat Suveran Pontif și episcop al Romei.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.