Un om de afaceri rus a suferit o înfrângere în procesul de fraudă împotriva casei de licitații Sotheby’s, care a implicat opere de artă valoroase, printre care și celebrul „Salvator Mundi”!

Un juriu federal din Statele Unite ale Americii a confirmat că Sotheby’s a acționat corect într-un proces în care oligarhul rus miliardar Dmitri Ribolovlev l-a acuzat pe casa de licitații că l-a înșelat cu zeci de milioane de dolari din vânzările de artă.

Dmitri Ribolovlev a acuzat casa de licitații Sotheby’s că a conspirat cu dealerul de artă elvețian Yves Bouvier pentru a-l înșela, determinându-l să plătească prețuri exagerate pentru patru opere de artă, inclusiv celebrul „Salvator Mundi” atribuit lui Leonardo da Vinci, care a devenit cea mai scumpă operă de artă vândută la licitație.

Sotheby’s, o companie privată, a subliniat constant că a respectat în mod strict toate cerințele legale și obligațiile financiare în timpul tranzacțiilor cu aceste opere de artă. Ea a negat orice cunoștință despre presupusele conduite necorespunzătoare ale lui Bouvier și nu s-a considerat responsabilă pentru afacerile acestuia cu Ribolovlev.

Bouvier nu a fost pus sub acuzare și a susținut că nu a comis nicio greșeală. Luna trecută, Bouvier și Ribolovlev au ajuns la o înțelegere confidențială privind toate disputele lor, implicate în proceduri în diferite jurisdicții. Avocații lui Bouvier au declarat: „Ultima investigație nerezolvată cu privire la relațiile de afaceri ale lui Yves Bouvier cu Dmitri Ribolovlev a început în Elveția în 2017 și s-a încheiat la 6 decembrie 2023 de Biroul Procurorului General din Geneva. Procuratura Generală din Geneva a declarat că a efectuat o serie de audieri care nu au furnizat nicio dovadă suficientă pentru a ridica suspiciuni împotriva domnului Bouvier”.

Documentele judiciare dezvăluie că Bouvier a achiziționat tabloul atribuit lui Leonardo da Vinci pentru 83 de milioane de dolari în 2013 și i l-a vândut a doua zi lui Ribolovlev pentru 127,5 milioane de dolari. Acesta a continuat să vândă „Salvator Mundi” la Christie’s în 2017 pentru 450,3 milioane de dolari, stabilind astfel un preț record pentru o operă de artă la licitație. Acesta a fost cumpărat de Mohammed bin Salman, prințul moștenitor al Arabiei Saudite.

În ciuda valorii artei, opera nu a fost expusă din cauza îndoielilor exprimate de experți cu privire la autenticitatea sa. Dmitri Ribolovlev, cu o avere estimată la 6,4 miliarde de dolari din afaceri în domeniul îngrășămintelor de potasă, deține clubul de fotbal AS Monaco din Ligue 1 și insula grecească Skorpios. În luna martie a anului trecut, judecătorul districtual american Jesse Furman i-a permis să depună cereri de despăgubire pentru fraudă în legătură cu opera lui Da Vinci și alte lucrări valoroase.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *