Echipele de pompieri din Argentina se confruntă cu gestionarea unui incendiu considerat „scăpat de sub control” în Parcul Național Los Alerces, situat în Patagonia. Acest incendiu a provocat distrugeri semnificative, afectând aproximativ 600 de hectare din acest sit, recunoscut ca parte a Patrimoniului Mondial UNESCO, conform informațiilor furnizate de agenția oficială de presă argentiniană Telam!

În mijlocul verii australe, temperaturi record, depășind 40°C, sunt consemnate în această perioadă în Patagonia argentiniană, o regiune de obicei rece și afectată de puternice rafale de vânt, situată în sudul extrem al țării.

Echipele de intervenție și personalul din provincia Chubut se străduiesc să împiedice extinderea flăcărilor către orașele învecinate Esquel și Trevelin, aflate la aproximativ 2.000 de kilometri sud-vest de Buenos Aires.

Directorul Departamentului pentru lupta împotriva incendiilor, comunicații și situații de urgență (ICE), Mario Cardenas, al parcului național Los Alerces, declară că ”incendiul a scăpat de sub control”, potrivit anunțului făcut sâmbătă. Parcul a fost inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO în 2017.

Incendiul a izbucnit joi seara și a distrus peste 577 de hectare de pădure, depășind perimetrul parcului, conform sursei citate. Directorul Cardenas precizează că condițiile sunt defavorabile din cauza rafalelor de vânt și temperaturilor ridicate, ceea ce complică eforturile echipei de intervenție.

Focul se află în zona pârâului Centinela, aproape de Golful Rosales, conform informațiilor furnizate de agenția Telam. Vineri seara, Parcul Național Los Alerces a anunțat că o dronă a fost utilizată pentru a evalua avansul incendiului, iar echipele de pompieri din Esquel și Trevelin sunt prezente pentru a proteja orașele aflate în apropiere.

Din cauza temperaturilor-record înregistrate în Patagonia argentiniană, provinciile Chubut și Rio Negro au declarat starea de urgență până în aprilie, din cauza riscului crescut de incendii.

Parcul Național Los Alerces acoperă o suprafață de 188.379 de hectare, cu o zonă tampon de 207.313 hectare. Peisajul regiunii a fost modelat de glaciațiuni succesive, oferind o varietate de forme spectaculoase, inclusiv circuri glaciare, șiruri de lacuri, văi suspendate și formațiuni stâncoase distinctive. Parcul adăpostește ultimele porțiuni de păduri patagoniene compacte și numeroase specii endemice amenințate de faună și floră, inclusiv cea mai veche populație de zadă sau chiparos din Patagonia, un conifer endemic în America de Sud.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *