logo
RNTV Live

Un depozit subteran pentru gaze din Ucraina a fost vizat duminică de rachete lansate din Rusia

rachete_rusia
Dudau Andreea Valentina

Un depozit subteran destinat stocării gazelor naturale din Ucraina a fost atacat duminică în cadrul ultimului val de bombardamente cu rachete provenite din Rusia. Această informație a fost furnizată de compania de energie Naftogaz, controlată de statul ucrainean, care a subliniat că, în ciuda atacului, furnizarea de gaze către consumatori nu a fost afectată!

Ministerul Energiei și distribuitorii de energie din Ucraina au anunțat că țara a sporit importurile de energie electrică și a oprit exporturile duminică, în urma recentelor atacuri rusești care au afectat importantul producător de energie DTEK, pierzând 50% din capacitatea sa.

Rusia a atacat instalațiile de producție și transport de electricitate din Ucraina vineri, cauzând întreruperi semnificative în mai multe regiuni. De asemenea, instalațiile energetice din trei regiuni ucrainene au fost atacate duminică dimineața.

Oleksi Chernîșov, CEO-ul Naftogaz, a declarat că echipamentele au fost avariate în timpul atacurilor și că reparările sunt în desfășurare. Cu toate acestea, el a asigurat că situația nu va afecta critic operațiunile UGS, deoarece gazele sunt stocate adânc în subteran.

Ministerul Energiei a confirmat că importurile de energie electrică pentru ziua respectivă sunt estimate la 14.900 de megawați oră (MWh), iar exporturile nu sunt anticipate.

Chiar înainte de atacul din 22 martie, Ucraina a importat 3.300 MWh, iar exporturile au fost de 2.148 MWh.

Serhii Kovalenko, șeful companiei de distribuție Yasno, a declarat că pierderile au fost deja evaluate și că DTEK a pierdut 50% din capacitatea sa de producție. Kovalenko nu a oferit alte detalii.

Ministerul a precizat că Rusia a vizat două aspecte ale sistemului energetic – generarea și distribuția – lovind atât centralele termice, cât și hidrocentralele.

În plus, ministerul a afirmat că Rusia a încercat să lovească o instalație critică de infrastructură energetică din regiunea Lviv din vestul Ucrainei, iar linii electrice din regiunea Kiev au fost afectate, determinând pierderea curentului electric pentru 1.400 de gospodării.

Chernîșov a asigurat că Naftogaz lucrează pentru a localiza și elimina impactul atacurilor rusești, menționând că nu există consecințe critice pentru funcționarea depozitelor subterane, deoarece gazele se află la adâncime considerabilă.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor