Sursa: ziarulnational.ro

Este alertă de tsunami în Japonia după ce 50 de cutremure, dintre care cel mai mare cu magnitudinea de 7,5, au lovit în decurs de cinci ore zonele de coastă, luni dimineață

Japonia a fost zguduită de un cutremur puternic cu magnitudinea revizuită la 7,5 în centrul arhipelagului. Seismul, care a survenit în jurul orei locale 16:10 (9:10, ora României), s-a resimțit și în capitala Tokyo. Deși inițial s-a anunțat o magnitudine preliminară de 7,4, aceasta a fost ajustată ulterior de Serviciul Seismic al Statelor Unite (USGS). Cutremurul a avut loc la o adâncime de 10 kilometri.

Zona centrală a Japoniei a fost afectată de aproximativ 50 de cutremure în decurs de cinci ore, cu magnitudini cuprinse între 3,4 și 7,6. Autoritățile japoneze au emis avertismente de tsunami, vizează regiunile costiere ale prefecturilor Ishikawa, Niigata și Toyama. Deși inițial s-a temut un tsunami major, Centrul de alertă pentru tsunami din Pacific a anunțat că riscul a fost, în mare parte, evitat.

Cu toate acestea, primele valuri de tsunami, cu înălțimi de peste un metru, au lovit deja coasta Japoniei, provocând evacuări în zonele afectate. Cel puțin două persoane și-au pierdut viața, iar numeroase clădiri și case au fost afectate, inclusiv prăbușiri și incendii. Peste 30.000 de locuințe au rămas fără curent electric, iar autoritățile evaluează în continuare pagubele.

În orașul Suzu, din prefectura Ishikawa, mai multe case și stâlpi de electricitate s-au prăbușit, iar răniții au fost aduși la spital cu dificultate din cauza drumurilor afectate de cutremur. Imagini din orașul Wajima arată case prăbușite și drumuri cu fisuri uriașe.

Există îngrijorări cu privire la riscul de noi cutremure, iar autoritățile japoneze monitorizează atent situația. De asemenea, s-au emis alerte de tsunami în Rusia și Coreea de Sud. Evacuările și măsurile de precauție sunt în desfășurare în zonele afectate, iar cel puțin două posibile decese au fost raportate în orașul Nanao.

Cutremurul marchează un eveniment semnificativ pentru Japonia, țară expusă constant riscurilor seismice, având în vedere cutremurul devastator și tsunami-ul din 2011 care au afectat regiunea nord-estică și au dus la avarii la centrala nucleară de la Fukushima.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *