logo
RNTV Live

Un copil din Marea Britanie şi-a recuperat auzul după o intervenție chirurgicală inovatoare care a durat doar 16 minute

th
Constantin Corina


O fetiță din Marea Britanie a devenit prima persoană din lume care a participat la un studiu revoluționar în terapia genetică, recuperându-și astfel auzul. Acest moment marchează o nouă eră în tratamentul persoanelor cu deficiențe de auz

Opal Sandy, un copil din Marea Britanie, s-a născut surdă din cauza neuropatiei auditive, o afecțiune care afectează transmiterea impulsurilor nervoase de la urechea internă la creier și poate fi cauzată de o genă. După ce a fost supusă unei intervenții chirurgicale inovatoare, care a durat doar 16 minute, printr-o perfuzie a genei funcționale în urechea dreaptă, Opal, în vârstă de 18 luni, a experimentat o îmbunătățire semnificativă a auzului. Acum poate auzi aproape perfect și se bucură să se joace cu tobele de jucărie. Părinții săi au fost uimiți când și-au dat seama că fetița lor putea auzi pentru prima dată după tratament. “Nu îmi venea să cred. A fost… nebunesc“, a mărturisit Jo Sandy, mama lui Opal.

Procedura a fost realizată la Spitalul Addenbrooke din Cambridge, în cadrul procesului CHORD, unde mai mulți copii surzi din Marea Britanie, Spania și SUA sunt recrutați pentru a participa la studiu și vor fi monitorizați timp de cinci ani. Profesorul Manohar Bance, coordonatorul studiului, a declarat că rezultatele inițiale au fost mai bune decât s-a sperat și se așteaptă la vindecarea tuturor pacienților cu acest tip de surditate.

Avem rezultate de la Opal care sunt foarte spectaculoase – aproape de restabilirea completă a auzului normal. Sperăm că aceasta ar putea fi o soluție. A fost multă muncă, decenii de muncă, pentru a vedea în sfârșit ceva care să funcționeze la oameni. A fost destul de spectaculos și într-adevăr uimitor”, a afirmat Manohar Bance.

Neuropatia auditivă poate fi cauzată de o defecțiune a genei OTOF, care produce o proteină numită otoferlină, esențială pentru comunicarea celulelor din ureche cu nervul auditiv. Terapia de terapie genetică, denumită DB-OTO, este special concepută pentru copiii cu mutații ale genei OTOF. Un virus inofensiv este utilizat pentru a transporta genele funcționale în organismul pacientului.

“Studiul este doar începutul terapiilor genetice. El marchează o nouă eră în tratamentul surdității“, a precizat Manohar Bance. Martin McLean, consilier în politici la Societatea Națională a Copiilor Surzi, a subliniat că surditatea nu ar trebui să fie niciodată o barieră în calea fericirii sau a unei vieți împlinite.

“Multe familii vor saluta aceste evoluții și așteptăm cu nerăbdare să aflăm despre rezultatele pe termen lung ale copiilor care au suferit tratamentul”, a adăugat el.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

pnlvolonanupuslbogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor