Un colegiu din Buzău a fost condamnat să plătească daune în valoare de 3.000 de euro către un elev care, în 2018, a primit media 2 la purtare din cauza unei postări pe Facebook. Decizia instanței este considerată definitivă!

Fostul elev al Colegiului Naţional „B.P. Haşdeu” din Buzău va primi daune morale în valoare de 3.000 de euro, în urma deciziei instanței, după ce în 2018 i s-a atribuit nota 2 la purtare pe primul semestru din cauza unei postări pe Facebook. Ulterior, elevul a obținut nota 9.05 la Bacalaureat, iar părinții săi au acționat colegiul în instanță. Hotărârea pronunțată de magistrații Curții de Apel Ploiești este considerată definitivă.

În 2018, Andrei Voicu, elev în clasa a XI-a, a publicat pe un grup de Facebook al liceului un videoclip în care apărea profesoara sa de desen, însoțit de următorul mesaj: „Colegiul «Bogdan Petriceicu Hasdeu» este liceul în care este interzisă purtarea bărbii și a părului lung, dar unde predă una dintre cele mai luminate minți ale sistemului de învățământ, această struțo-cămilă a artei, care se zbate între vocația de a cânta și de a desena.”

Consiliul Profesoral a analizat acest incident și a decis să scadă media la purtare a elevului. Cu toate acestea, părinții copilului au pledat pentru nevinovăția acestuia și au inițiat o acțiune în instanță. Mai târziu, elevul a reușit să promoveze examenul de bacalaureat cu nota 9.05.

„Datorită eforturilor noastre susținute, colegiul a fost obligat să elimine mențiunile din evidențele școlare ale lui Andrei, inclusiv nota nedreaptă de 2 la purtare, și să revizuiască media semestrului 1. În plus, justiția i-a acordat elevului nostru daune morale în valoare de 3.000 de euro, recunoscând astfel impactul emoțional și psihologic pe care abuzul de putere îl poate avea asupra unui elev”, au comunicat miercuri reprezentanții cabinetului de avocatură care l-au reprezentat pe elev pe durata întregului proces.

Cabinetul de avocatură a subliniat că victoria nu aparține doar lui Andrei, ci tuturor elevilor care se confruntă cu nedreptăți în sistemul educațional.

„Suntem emoționați și încurajați de acest succes și ne reafirmăm angajamentul de a apăra drepturile și libertățile elevilor. Fiecare tânăr merită un mediu educațional corect și pozitiv, unde drepturile elevilor sunt respectate și protejate”, au adăugat reprezentanții cabinetului de avocatură.

În aprilie 2023, Tribunalul Buzău a emis o primă decizie prin care obliga Colegiul Național „B.P. Hasdeu” să șteargă ”mențiunile din evidențele școlare privind aplicarea notei 2 la purtare în semestrul I al anului școlar 2018-2019” și să plătească elevului 3.000 de euro cu titlu de daune morale, precum și cheltuieli de judecată în valoare de 2.800 de lei.

Marți, Curtea de Apel Ploiești a respins definitiv recursurile formulate de colegiu și de reclamant, menținând astfel decizia pronunțată de Tribunalul Buzău în 2023. ”Respinge recursurile, ca nefondate. Definitivă. Pronunțată în ședință publică, azi, 30.01.2024”, se arată în decizia instanței.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *