logo
RNTV Live

Un antibiotic sintetic nou, creat de cercetători de la Harvard, prezintă potențialul de a salva milioane de vieți prin combaterea infecțiilor mortale

droguri-pastile-shutterstockfoto-scaled
Dudau Andreea Valentina

Cresomicina, un compus inovator, a obținut rezultate promițătoare în lupta împotriva tulpinilor de bacterii rezistente la medicamentele existente în prezent!

Rezistența antimicrobiană (RAM) apare atunci când bacteriile evoluează într-un mod care face ca antibioticele tradiționale să devină ineficiente împotriva lor, punând în pericol sănătatea publică la nivel global.

Cercetătorii de la Universitatea Harvard au dezvoltat recent “o nouă armă” în lupta împotriva superbacteriilor. Molecula sintetică creată de echipa lor s-a dovedit foarte eficientă împotriva bacteriilor rezistente la medicamente în studiile de laborator.

Acest compus sintetic, numit cresomicină, a demonstrat capacitatea de a ucide numeroase tulpini de bacterii rezistente la medicamente, inclusiv Staphylococcus aureus (stafilococul auriu) și Pseudomonas aeruginosa. Aceste bacterii sunt cunoscute pentru provocarea unor infecții grave și sunt adesea implicate în infecțiile asociate îngrijirii medicale.

Studiul care descrie această descoperire a fost publicat joi în revista Science.

Autorul studiului, Andrew Myers, profesor de chimie şi biologie chimică la Harvard: „Deşi nu ştim încă dacă cresomicina şi medicamentele ca aceasta sunt sigure şi eficiente la om, rezultatele noastre arată o activitate inhibitoare semnificativ îmbunătăţită împotriva unei liste lungi de tulpini bacteriene patogene, care ucid peste un milion de oameni în fiecare an, în comparaţie cu antibioticele aprobate clinic”.

Cresomicina se evidențiază prin capacitatea sa de a se lega mai eficient de ribozomii bacterieni, acele mașinării moleculare din interiorul celulelor care sunt responsabile pentru producerea proteinelor. Deși multe antibiotice țintesc acești ribozomi, bacteriile au dezvoltat mecanisme de apărare pentru a-și proteja ribozomii de efectele acestor medicamente.

Cresomicina depășește aceste mecanisme de apărare, oferind o nouă abordare în terapia cu antibiotice. Acest antibiotic face parte dintr-un efort mai amplu al echipei de la Harvard de a dezvolta compuși care să lupte împotriva superbacteriilor, care au devenit rezistente la mai multe antibiotice.

Eforturile lor sunt susținute de o subvenție de 1,2 milioane de dolari din partea Combating Antibiotic-Resistant Bacteria Biopharmaceutical Accelerator (CARB-X), un parteneriat global non-profit cu sediul la Universitatea din Boston care finanțează cercetarea și dezvoltarea în faza incipientă a produselor antibacteriene.

Superbacteriile rezistente la antibiotice sunt asociate cu un număr semnificativ de decese și complicații medicale. Conform Centrului American pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC), anual apar peste 2,8 milioane de infecții rezistente la antimicrobiene, contribuind la cel puțin 1,27 milioane de decese la nivel global și la aproape 5 milioane de decese suplimentare în 2019.

Cresomicina s-a inspirat din clasa de antibiotice numită lincosamide, care include medicamentul clindamicină, și este complet sintetică, prezentând modificări chimice care nu pot fi obținute prin metodele tradiționale de fabricare a medicamentelor. Această abordare inovatoare permite crearea de antibiotice care ar putea să depășească limitele tratamentelor actuale.

Dezvoltarea cresomicinei a implicat utilizarea unei tehnici numite sinteză bazată pe componente, care permite construirea de molecule complexe prin asamblarea unor componente mari, la fel de complexe, în etapele ulterioare ale sintezei. Această strategie, comparată cu construirea cu secțiuni prefabricate dintr-un set LEGO, permite producerea și testarea rapidă a sute de potențiali candidați la medicamente, accelerând procesul de descoperire a medicamentelor.

Coautorul studiului, Kelvin Wu, un student absolvent al Harvard: „Antibioticele constituie fundaţia pe care este construită medicina modernă. Fără antibiotice, multe proceduri medicale de ultimă oră, cum ar fi intervenţiile chirurgicale, tratamentele împotriva cancerului şi transplanturile de organe, nu pot fi efectuate.”

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor