Atenția românilor cu privire la ingrediențele folosite în produsele cosmetice este în creștere constantă. În doar câțiva ani, cererea pentru produse cosmetice bio și fără parabeni s-a aproape dublat în țara noastră.
Un produs cosmetic bio autentic poartă în spate o poveste, fiind conceput din grijă pentru piele și mediu. Cele mai multe cosmetice fără parabeni au și multiple funcții, motiv pentru care mulți români aleg acum să investească mai mult în îngrijirea lor. Ingrid Tîrziu, reporter la Observator, a evidențiat această tendință: Am comparat un coș de produse de îngrijire din ingrediente naturale, cu un cost aproximativ de 200 de lei, cu un coș similar de produse dintr-un hypermarket care conține ingrediente artificiale și costă doar jumătate din preț.
Cu toate acestea, specialiștii ne sfătuiesc să optăm pentru produse premium, cu ingrediente benefice pentru sănătatea noastră, pentru a economisi timp. Interesul crescut pentru produsele cât mai naturale se reflectă și în creșterea prezenței producătorilor români pe această piață în ultimii ani.
Un produs cosmetic de calitate are două termene de valabilitate. Este esențial să fim atenți la perioada în care îl putem utiliza după deschidere. În cazul cosmeticelor fabricate din ingrediente naturale, acest termen variază între șase luni și un an de la momentul deschiderii produsului pentru utilizare.
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească un produs cosmetic pentru a se conforma cerințelor Ecocert COSMOS?
În primul rând, utilizarea de ingrediente provenind din resurse regenerabile și prelucrate prin proceduri care nu afectează mediul înconjurător. Pentru a se conforma ECOCERT COSMOS, produsele cosmetice organice trebuie:
- – să nu conțină: organisme modificate genetic, parabeni, fenoxietanol, nanoparticule, siliciu, PEG, parfumuri și coloranți sintetici, ingrediente derivate de la animale (cu exceptia celor produse in mod natural de către acestea: lapte, miere etc)
- – să respecte biodiversitatea
- – să susțină consumul responsabil de resurse
- – să aibă ambalaje biodegradabile/ reciclabile
Ingredientele produselor cosmetice care vor certificarea trebuie să îndeplinească un prag minim, mai precis:
- – minimum 95% din ingrediente sunt naturale sau de origine naturală
La eticheta „produse cosmetice naturale”:
- – minimum 95% din ingredientele vegetale trebuie să provină din agricultură ecologică
- – minimum 10% din totalul ingredientelor trebuie să provină din agricultură ecologică
La eticheta „produse cosmetice ecologice”:
- – minimum 50% din ingredientele vegetale trebuie să provină din agricultură ecologică
- – minimum 5% din totalul ingredientelor trebuie să provină din agricultură ecologică.
O precizare importantă: unele ingrediente prezente frecvent în produsele cosmetice (de exemplu în creme, șampoane etc.), cum ar fi apa sau sărurile minerale, nu pot fi certificate ca fiind naturale, deoarece acestea nu se obțin prin agricultură. De exemplu, șampoanele sau unele creme sunt compuse în cea mai mare parte din apă, de aceea ele conțin doar între 10% și 40% ingrediente naturale. – conform Naturalness.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.