Uniunea Europeană va oferi Serbiei 1,5 miliarde de euro în cadrul unui nou pachet de asistență financiară, condiționat de implementarea reformelor promise de autoritățile de la Belgrad. Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a făcut acest anunț vineri, după o întrevedere cu președintele sârb Aleksandar Vucic.

În cadrul conferinței de presă, von der Leyen a apreciat agenda de reforme a Serbiei drept „excelentă” și a anunțat acordarea unei prefinanțări de 110 milioane de euro. Programul face parte din „Planul de creștere pentru Balcanii de Vest”, care prevede un fond total de 6 miliarde de euro, împărțit între granturi și împrumuturi destinate țărilor din regiune pentru a stimula integrarea lor în UE.

Pe lângă reformele economice și politice, UE solicită Serbiei și Kosovo să continue dialogul pentru normalizarea relațiilor. În plus, Bruxelles-ul așteaptă ca Serbia să își alinieze politica externă cu cea a Uniunii, deși Serbia nu a impus sancțiuni Rusiei, păstrând relații puternice cu Moscova.

Von der Leyen a subliniat, de asemenea, potențialul Serbiei de a deveni un lider european în producția de baterii și vehicule electrice, făcând referire la resursele de litiu ale țării. Aceasta a promis sprijinul complet al UE, dar a menționat că orice proiect în domeniu va respecta standardele de mediu europene.

Președinta Comisiei Europene a estimat că investițiile în acest sector ar putea crea 20.000 de locuri de muncă și ar adăuga 6 miliarde de euro anual la PIB-ul Serbiei, contribuind, totodată, la obiectivele Pactului verde european.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews