Liderii statelor Uniunii Europene s-au reunit joi și vineri la un summit european și au confirmat angajamentul de a furniza arme și muniții Ucrainei înaintea celei de-a doua ierni de război cu Rusia, potrivit unei declarații comune. De asemenea, UE promite să trimită Ucrainei generatoare electrice suplimentare și stații mobile de încălzire.
Josep Borrell, șeful diplomației europene, a propus mobilizarea a încă 20 de miliarde de euro pentru ajutor militar destinat Ucrainei pentru perioada 2024-2027, pe lângă ajutorul financiar suplimentar de 50 de miliarde de euro solicitat de Comisia Europeană pentru Ucraina, discutat la summit. Cu toate acestea, costul războiului din Ucraina pune o presiune din ce în ce mai mare pe bugetul UE și stârnește îngrijorare în rândul statelor membre care se confruntă cu dificultăți financiare.
Cu toate că majoritatea statelor UE sprijină ajutorul financiar suplimentar pentru Ucraina, liderii europeni au dezvăluit la summitul de joi și vineri diferențele lor în privința revizuirii cadrului financiar multianual al UE pentru perioada 2021-2027. În contextul încetinirii economice și a presiunii asupra bugetelor naționale, statele membre se opun, în general, solicitării Comisiei Europene de a-și majora contribuțiile la bugetul UE.
Cu toate acestea, un acord este necesar până la următorul summit european din decembrie. Pozițiile sunt încă departe de a ajunge la un consens, iar divergențele sunt evidente. Unele țări susțin că realocarea fondurilor existente este soluția, în timp ce altele insistă asupra necesității de a obține fonduri suplimentare pentru a face față noilor crize.
În luna iunie, Comisia Europeană a cerut statelor UE o contribuție suplimentară de 66 de miliarde de euro la bugetul multianual al UE până în anul 2027, dintre care 17 de miliarde sunt destinate ajutorului financiar direct pentru Ucraina, restul fiind necesare pentru acoperirea altor cheltuieli, cum ar fi gestionarea migrației sau investițiile în energii verzi. Această cerere a generat dezacorduri și nemulțumiri între guvernele statelor membre.
Negocierile continuă, dar summitul din decembrie se anunță a fi o provocare considerabilă, potrivit unui oficial european.
Sursă: AGERPRES
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.