Scleroza multiplă este o afecțiune inflamatorie și neurodegenerativă cronică care afectează sistemul nervos central și poate avea un impact semnificativ asupra vieții zilnice a persoanelor afectate.

Pacienții cu scleroză multiplă experimentează în mod frecvent perioade de simptome noi sau de agravare a simptomelor existente, cunoscute sub numele de reșute sau recăderi, urmate de perioade de remisie a bolii, în care simptomele se ameliorează parțial sau complet. Cunoscută și sub numele de „Boala cu 1000 de fețe”, scleroza multiplă afectează aproximativ 700.000 de persoane în Europa, conform estimărilor.

Recent, Comisia Europeană a aprobat primul biosimilar pentru tratarea sclerozei multiple în Europa. Novartis, o companie farmaceutică elvețiană, a anunțat că divizia sa de medicamente generice din Europa, Sandoz, a primit aprobarea pentru Tyruko (natanizumab), un tratament pentru formele recidivante de scleroză multiplă.

„Scleroza multiplă este o afecțiune cronică care, în prezent, nu are tratament, iar accesul la îngrijiri medicale de înaltă calitate și la prețuri accesibile este esențial. Aprobarea de astăzi ne apropie de reducerea povară pe care această boală o reprezintă pentru cei care trăiesc cu scleroză multiplă în Europa, făcând tratamentele de care au nevoie mai accesibile și îmbunătățindu-le calitatea vieții”, a declarat Rebecca Guntern, președintele Sandoz pentru Europa.

Decizia de autorizare se bazează pe dovezi care demonstrează similitudinea dintre biosimilar și produsul biologic de referință, în plus față de studiile clinice de confirmare derulate în fazele I-III.

Scleroza multiplă este caracterizată de deteriorarea mielinei, a fibrelor nervoase și a neuronilor din sistemul nervos central, inclusiv creier și măduva spinării. Această deteriorare afectează transmisia impulsurilor nervoase și poate duce la apariția unor simptome neurologice ireversibile, cum ar fi problemele motorii, tulburările de vedere, disfuncțiile sexuale, deficiențele cognitive și tulburările psihice.

Inflamația mediată de celulele B și T ale sistemului imunitar la nivelul sistemului nervos central, precum și deteriorarea mielinei, contribuie la patofiziologia și progresia sclerozei multiple.

Noul biosimilar a fost aprobat pentru toate indicațiile medicamentului de referință și acoperă tratamentul ca terapie unică de modificare a evoluției bolii la adulții cu scleroză multiplă recurent remisivă (SMRR) foarte activă, aceeași indicație ca și medicamentul de referință Tysabri (natalizumab), care a primit, de asemenea, aprobarea Comisiei Europene.

Sursă: 360medical.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *