Uniunea Europeană a prezentat miercuri un plan ambițios destinat să impulsioneze industria inteligenței artificiale (AI) și să îmbunătățească competiția cu SUA și China!

Planul a fost lansat în contextul criticilor din partea companiilor de tehnologie care acuză reglementările europene de a fi prea rigide, relatează CNBC.

Comisia Europeană a dezvăluit „Planul de acțiune pentru Continentul AI”, un proiect care vizează transformarea industriilor tradiționale ale Europei și valorificarea resurselor umane valoroase pentru a stimula inovația și dezvoltarea în domeniul AI.

Printre măsurile-cheie se numără crearea unei rețele de „fabrici AI” și „gigafabrici”, precum și înființarea unor laboratoare specializate care vor oferi startup-urilor acces îmbunătățit la date de antrenament de înaltă calitate.

Aceste „fabrici” vor găzdui cipuri de ultimă generație, esențiale pentru dezvoltarea modelelor AI avansate. În plus, UE va înființa un punct de sprijin, AI Act Service Desk, care va ajuta companiile să înțeleagă și să aplice reglementările prevăzute în Legea privind Inteligența Artificială (AI Act), recent adoptată. Acest serviciu va funcționa ca punct central de contact și ghid pentru aplicarea legislației.

„AI Act sporește încrederea cetățenilor în tehnologie și oferă investitorilor și antreprenorilor certitudinea juridică necesară pentru a dezvolta și extinde soluțiile AI în Europa”, a declarat Comisia Europeană.

Planul UE se aseamănă cu „AI Action Plan” lansat anterior de Regatul Unit, care urmărește și el extinderea infrastructurii interne pentru a sprijini dezvoltatorii.

În ciuda acestor măsuri, planul vine într-un context de critici tot mai vehemente din partea liderilor din sectorul tehnologic, care consideră că reglementările europene, de la AI la fiscalitate, pot limita inovația și pot îngreuna activitatea startup-urilor.

AI Act, considerată o reglementare de referință, clasifică aplicațiile AI în funcție de riscul social, însă a fost extinsă pentru a include și dezvoltatorii de „modele fundamentale”, cum sunt OpenAI sau startup-ul francez Mistral, stârnind nemulțumiri în industrie.

La summitul global AI de la Paris din februarie, Chris Lehane, director global pentru afaceri publice la OpenAI, a subliniat că liderii europeni riscă să rateze oportunitățile oferite de AI și au solicitat o abordare mai deschisă față de inovație.

Administrația SUA a criticat abordarea europeană, în special în ceea ce privește tratamentul aplicat gigantilor tehnologici americani și startup-urilor AI aflate în expansiune.

Vicepreședintele american JD Vance a cerut Europei să adopte o viziune optimistă asupra AI, nu una temătoare, iar John Buyers, director global pe AI la firma de avocatură Osborne Clarke, a subliniat că planul reflectă eforturi clare de a reduce povara reglementărilor și de a răspunde criticilor exprimate de guvernul SUA.

Buyers consideră că, dacă UE va reuși să elimine incertitudinile juridice din interpretarea AI Act, acest lucru va fi benefic nu doar pentru firmele europene, ci și pentru cele din SUA și Marea Britanie, având în vedere că legislația se aplică oricărei soluții AI utilizate pe teritoriul UE, indiferent de origine.