Uniunea Europeană ar putea activa Instrumentul anti-coerciție (ACI), supranumit și „bazooka comercială”, ca răspuns la amenințarea președintelui Donald Trump privind impunerea unor tarife de 30% asupra importurilor din UE, dacă nu se ajunge la un acord până la 1 august.

Măsura este susținută de state membre precum Franța și Germania, care consideră că blocul european trebuie să reacționeze ferm dacă administrația Trump aplică noile tarife. ACI, adoptat în 2023, a fost creat pentru a apăra politica economică a UE împotriva presiunilor externe și permite măsuri progresive, de la dialog la restricții comerciale, tarife suplimentare, controale la exporturi și importuri, limitarea investițiilor sau chiar interzicerea accesului companiilor americane la achizițiile publice europene.

Deși ACI nu a fost folosit până acum, oficialii europeni spun că este gândit ca un instrument de descurajare, pregătit să fie activat rapid dacă negocierile cu SUA eșuează. Bruxelles-ul ar putea viza nu doar bunuri, ci și servicii sau giganții digitali americani precum Amazon, Microsoft, Netflix sau Uber, acolo unde Statele Unite au un avantaj comercial.

În paralel, negocierile continuă pentru un compromis care să limiteze tarifele la 10%, cu excepții pentru sectoarele strategice europene, însă un tarif reciproc de peste 15% ar putea declanșa represalii dure din partea UE. Potrivit analiștilor Eurasia Group, dacă Trump va menține amenințarea cu tarife de 30%, Comisia Europeană ar putea impune tarife pe exporturi americane în valoare de 116 miliarde de euro și ar putea recurge la activarea ACI.

Decizia finală urmează să fie luată în funcție de evoluția negocierilor din zilele următoare între Bruxelles și Washington, UE avertizând că orice măsură va fi proporțională și temporară, aplicată doar cât timp persistă presiunea economică.

Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook facebook.com/republikanews.