Miercuri, Comisia Europeană a anunțat deblocarea a 10,2 miliarde de euro din fondurile de coeziune destinate Ungariei. Această decizie a fost luată cu o zi înaintea unui summit european, unde premierul ungar Viktor Orban amenința că va bloca începerea negocierilor privind aderarea Ucrainei la UE și acordarea unui ajutor financiar de 50 de miliarde de euro destinat Kievului din partea Uniunii Europene.
Prin utilizarea pentru prima dată a noului mecanism de condiționalitate, care îi permite Comisiei Europene să suspende fondurile țărilor UE în cazul încălcării statului de drept, executivul comunitar a blocat în decembrie anul trecut suma de 21,7 miliarde de euro alocate Ungariei din fondurile europene.
Cu toate acestea, Comisia Europeană apreciază că reformele implementate de guvernul ungar în sprijinul independenței sistemului judiciar sunt acum suficiente pentru a permite deblocarea unor fonduri de coeziune în valoare de 10,2 miliarde de euro. „Am primit asigurări adecvate că independența sistemului judiciar va fi consolidată în Ungaria”, a declarat comisarul european pentru justiție, Didier Reynders.
Cu toate acestea, există încă probleme legate de achizițiile publice, conflictele de interese și eforturile de combatere a corupției, astfel încât restul fondurilor de coeziune rămân înghețate, conform declarațiilor comisarului european.
Tot din aceleași motive, și fondurile alocate Ungariei în cadrul planului european de redresare post-pandemie rămân înghețate. Cu toate acestea, Comisia a aprobat recent Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) al Ungariei, care servește drept bază pentru alocarea fondurilor din acest program, și va elibera către Budapesta o primă tranșă de 920 de milioane de euro din planul european complementar REPowerEU, destinat accelerării tranziției către o energie curată.
Rămâne de văzut în ce măsură aceste decizii vor afecta poziția premierului Viktor Orban la summitul european din zilele de joi și vineri. Într-o declarație acordată marți, vicepreședinta Comisiei Europene, Vera Jourova, a respins ideea că deblocarea parțială a fondurilor de coeziune pentru Ungaria ar avea vreo legătură cu summitul, unde Orban amenință cu blocarea noului ajutor pentru Ucraina și cu lansarea negocierilor de aderare a acestei țări la UE.
Premierul ungar, singurul lider european care a menținut relații strânse cu Rusia după declanșarea agresiunii militare împotriva Ucrainei, critică Bruxellesul pentru blocarea fondurilor europene destinate Ungariei din motive exclusiv politice. Aceste motive se referă la orientarea conservatoare a guvernului ungar și la măsurile luate în cadrul politicii anti-migrație și împotriva comunității LGBT.