Herman Haluscenko, ministrul ucrainean al Energiei, a respins posibilitatea încheierii unui acord comercial care să permită gazelor naturale rusești să mai tranziteze prin Ucraina după expirarea actualului acord de tranzit la sfârșitul acestui an, conform informațiilor furnizate de Bloomberg. Atât Uniunea Europeană, cât și Ucraina au declarat anterior că nu vor relua negocierile privind acordul actual. Cu toate acestea, unii actori de pe piață rămân optimiști în ceea ce privește posibilitatea unor acorduri private pentru a aduce gaze rusești în blocul comunitar.

Ministrul ucrainean al Energiei, Herman Haluscenko, a spulberat marţi această opţiune

„Nu văd nicio posibilitate”, a declarat Herman Haluscenko într-un interviu acordat la sediul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA). „Nu există nicio soluţie posibilă pe masă”, a adăugat oficialul ucrainean. În urma invaziei din Ucraina, Rusia a oprit cea mai mare a livrărilor de gaze prin conducte spre Europa, însă mai există unele cantităţi de gaze ruseşti care continuă să treacă prin Ucraina. Aceste livrări acoperă cea mai mare parte a cererii de gaze în ţări precum Austria, Ungaria şi Slovacia.

Cotaţiile futures la gaze cu livrare în primul trimestru din 2025 au scăzut cu aproape 15% de la începutul anului, o evoluţie care sugerează că există încrederea că va fi un anumit mecanism care va permite continuarea livrărilor de gaze ruseşti, chiar şi după ce acordul de tranzit prin Ucraina va expira.

„Suntem pregătiţi să punem punct”, a spus Haluscenko. „Dacă cineva spune că este o chestiune critică pentru supravieţuirea în timpul iernii, că este o chestiune care ţine de securitatea aprovizionării, asta este altceva. Dar nu văd un astfel de scenariu”, a adăugat oficialul ucrainean.

Înainte de război, grupul rus Gazprom exporta anual aproximativ 177 miliarde metri cubi de gaze, prin mai multe conducte, spre pieţele sale cheie din Europa şi Turcia iar pierderea rutei de tranzit prin Ucraina nu ar urma să aibă un impact semnificativ. Gazele naturale ruseşti continuă să ajungă în UE via Turcia, şi Rusia este şi al doilea mare furnizor de gaze naturale lichefiate al Europei Occidentale, după SUA. Oficialii UE au foarte clari că blocul comunitar ar trebui să îşi reducă dependenţa de gazele ruseşti, însă nu au impus sancţiuni cu privire la acest capitol.

Austria și-a majorat consumul de gaze rusești în plin boicot

Anul trecut, livrările abundente de gaze ruseşti au permis Austriei, unul dintre cei mai vechi clienţi ai Gazprom din Europa Occidentală, să îşi majoreze consumul. Grupul energetic austriac OMV are un contract de aprovizionare pe termen lung cu Rusia, care expiră în 2040 şi care obligă OMV să cumpere gazele care ajung la graniţa Austriei. În luna decembrie 2023, Gazprom a acoperit 98% din necesarul de gaze al Austriei.

În loc să continue să cumpere gaze ruseşti, Herman Haluscenko a îndemnat mai multe state europene să depoziteze gaze în rezervoarele subterane din Ucraina. Haluscenko a precizat că ţara sa pune la dispoziţie capacităţi de stocare pentru 15 miliarde metri cubi de gaze, peste cele 14 miliarde metri cubi de gaze ruseşti care au trecut prin Ucraina anul trecut. „Cred că aşa este corect. Nu puteţi spune că nu putem trăi fără gaze ruseşti”, a subliniat oficialul ucrainean.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *