Conform informațiilor din Financial Times, un director executiv de la Uber a avertizat că propunerile Bruxelles-ului de a transforma lucrătorii independenți în angajați de facto vor duce la închiderea serviciului de transport în sute de orașe din Uniunea Europeană.

“Pentru a gestiona costurile de angajare, Uber ar fi forțată să consolideze orele de lucru pe un număr mai mic de lucrători. Șoferii și curierii ar trebui să candideze pentru un rol liber, dacă este disponibil unul; să se prezinte pentru ture la ore și locuri specifice; să accepte fiecare cursă pe care o primesc și să fie de acord să nu lucreze pe alte aplicații.”, a spus Anabel Díaz, șefa diviziei de mobilitate a Uber în Europa.

“Ar putea duce la creșterea prețurilor cu până la 40% pentru consumatorii din marile orașe – conform propriilor estimări ale Comisiei Europene – și, cu mai puțini șoferi, călătorii s-ar putea aștepta să aibă parte de timpi de așteptare semnificativ mai lungi” – a adăugat Díaz.

La lansarea propunerii UE, Nicolas Schmit, comisarul european pentru locuri de muncă și drepturi sociale, a declarat “Este vorba de stabilirea unor criterii clare și de examinarea faptelor. Dacă platforma este, de fapt, un angajator, atunci persoanele care lucrează pentru ea au dreptul la aceleași drepturi și protecție ca și lucrătorii din lumea “offline”.”

Propunerea de directivă a fost prezentată de Comisia Europeană în decembrie 2021, iar Consiliul și-a adoptat poziția cu privire la propunere la 12 iunie 2023.

Aceasta introduce două îmbunătățiri pentru lucrători prin intermediul platformelor:

– contribuie la stabilirea statutului profesional corect al persoanelor care lucrează pentru platformele digitale

– stabilește primele norme ale UE privind utilizarea inteligenței artificiale la locul de muncă

‎În Regatul Unit, Uber operează în conformitate cu un model diferit:

  • șoferii săi sunt clasificați drept „lucrători,” ceea ce le conferă drepturi la beneficii cum ar fi plata concediilor de odihnă și a concediilor medicale, fără a avea totuși statutul de angajați cu drepturi depline.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *