Guvernul turc anunță că taxa de tranzit pentru navele comerciale care trec prin strâmtorile Bosfor și Dardanele va crește cu 24% începând din 1 iulie, ajungând la 5,07 dolari pe tonă, conform informațiilor agenției EFE!

Ministrul turc al transporturilor, Abdulkadir Uraloglu, a amintit că această taxă a fost majorată pentru prima dată în august 2022, crescând de la 0,8 la 4,08 dolari pe tonă. Tratatul de la Montreux, încheiat în 1936 și care reglementează traficul maritim în strâmtorile Bosfor și Dardanele, permite Turciei să impună astfel de taxe, justificate prin acțiunile de inspecție sanitară, întreținerea serviciilor de semnalizare și operațiunile de salvare.

Ministrul turc al transporturilor a subliniat că prin colectarea acestor taxe, Turcia își dezvoltă infrastructurile și sistemele de monitorizare a traficului maritim, contribuind astfel la creșterea siguranței navigației și protejarea mediului în cele două strâmtori, considerate printre cele mai periculoase căi navigabile din lume.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *