logo
RNTV Live

Tunelul Sela, un punct de graniță, stârnește conflicte între India și China

Sela-Pass
Constantin Corina

Tunelul Sela, inaugurat de prim-ministrul indian Narendra Modi la începutul acestei luni, a fost recunoscut în India ca o realizare inginerească remarcabilă, străpungând munții Himalaya la o altitudine de aproximativ 13.000 de picioare (3.900 de metri). Acesta este considerat o resursă de neprețuit pentru armată, oferind acces rapid și „în orice condiții meteorologice” la o frontieră tensionată cu China.

Această evoluție a stârnit interesul Beijingului, având în vedere disputa îndelungată dintre cele două țări, cu privire la granița lor contestată, ce se întinde pe o distanță de 2.100 de mile (3.379 de kilometri).

Tensiunile dintre cele două puteri nucleare au condus la confruntări în ultimii ani, inclusiv în 2020, când luptele corp la corp între trupele celor două țări au provocat decesul a cel puțin 20 de soldați indieni și a patru chinezi în regiunea Aksai Chin-Ladakh, situată în vestul graniței lor comune.

În zilele recente, oficialii chinezi au criticat proiectul tunelului și vizita prim-ministrului Modi în stat, acuzând New Delhi că întreprinde acțiuni care pun în pericol pacea de-a lungul graniței. Un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării chinez a declarat săptămâna trecută că solicită părții indiene să înceteze orice acțiune care ar putea complica problema graniței și că armata chineză rămâne extrem de vigilentă, fiind hotărâtă să apere suveranitatea națională și integritatea teritorială. Acesta a folosit termenul chinezesc “Zangnan” sau Tibetul de Sud pentru a se referi la regiunea Arunachal Pradesh.

  • India a replicat marți, respingând “afirmațiile absurde” ale Beijingului și subliniind că zona “este și va rămâne întotdeauna o parte integrantă și inalienabilă a Indiei”, conform CNN.

Departamentul de Stat al SUA a intervenit și el într-o conferință de presă de miercuri, susținând suveranitatea Indiei asupra Arunachal Pradesh și exprimând o opoziție puternică față de “orice încercări unilaterale de a promova revendicări teritoriale prin incursiuni sau încălcări” peste linia de control real (LAC).

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor