Sursă foto: Ziarul Lumina

Președintele Donald Trump a anunțat marți retragerea Statelor Unite din UNESCO, agenția ONU pentru cultură și educație, pentru a doua oară, după o măsură similară luată în primul său mandat și anulată ulterior de administrația Biden.

Decizia va intra în vigoare la 31 decembrie 2026. Casa Albă susține că UNESCO promovează „cauze culturale și sociale radicale”, considerate de Trump incompatibile cu politicile pe care le-a promis americanilor. Departamentul de Stat a declarat că apartenența la UNESCO nu mai este în interesul național al SUA, acuzând agenția că urmărește „o agendă globalistă” care contrazice prioritățile administrației Trump.

Directoarea UNESCO, Audrey Azoulay, a declarat că regretă decizia, dar că organizația s-a pregătit pentru acest scenariu, subliniind că doar 8% din bugetul UNESCO provine în prezent de la Washington. Președintele Franței, Emmanuel Macron, a reafirmat sprijinul pentru UNESCO, declarând că retragerea SUA nu va slăbi angajamentul Franței pentru misiunea organizației.

Israelul a salutat decizia SUA, una dintre motivații fiind și admiterea Palestinei ca stat membru UNESCO, considerată de americani drept un factor ce a alimentat retorica anti-Israel în cadrul organizației. Oficialii UNESCO au subliniat însă că toate declarațiile relevante au fost negociate atât cu Israelul, cât și cu Palestina în ultimii ani.

Aceasta este a treia retragere a Statelor Unite din UNESCO, după precedentele din 1984 și 2017, ambele motivate de dispute politice și de nemulțumiri legate de managementul agenției sau pozițiile față de SUA și Israel. UNESCO este recunoscută la nivel global pentru desemnarea siturilor din Patrimoniul Mondial, inclusiv Marele Canion sau orașul Palmyra.

Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook facebook.com/republikanews.