Procurorii DNA au trimis în judecată trei persoane și o firmă pentru fraudă cu fonduri europene, iar alte opt persoane și societăți comerciale implicate în același dosar și-au recunoscut faptele!

Prejudiciul depășește 1,2 milioane de lei.

DNA Alba Iulia a dispus trimiterea în judecată a administratorului unei societăți comerciale pentru instigare la folosirea sau prezentarea de documente false ori incomplete, cu scopul obținerii ilegale de fonduri europene, fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, participație improprie la fals intelectual, instigare la spălare de bani și alte infracțiuni.

De asemenea, au fost trimiși în judecată, în stare de libertate:

  • N.D.R., mama primului inculpat, pentru spălare de bani,
  • B.M.M., asociat și administrator al SC Zinanto SRL, pentru complicitate la obținere ilegală de fonduri și fals în înscrisuri,
  • SC Zinanto SRL, pentru complicitate la obținere ilegală de fonduri.

În același dosar, opt persoane și firme au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției, printre care:

  • H.M.N., administrator al SC Centru Consult Agro SRL, SC Lactmont SRL și SC Centru Tehnic SRL,
  • H.V.V., administrator al SC Lactmont SRL,
  • D.A. și G.M.A., pentru fals intelectual,
  • SC Centru Consult Agro SRL, SC Lactmont SRL, SC Centru Tehnic SRL și SC Tehnologic Trust SRL, pentru obținere ilegală de fonduri și complicitate.

În perioada 2023-2024, inculpatul N.C.G. a instigat o persoană să depună la Oficiul Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale documente false pentru a obține ilegal suma de 261.219 lei în cadrul unui proiect destinat tinerilor fermieri.

Pentru aceasta, ar fi creat o exploatație fictivă, iar banii obținuți au fost gestionați de N.D.R., care i-a transferat o parte în contul fiului său și a plătit un credit bancar.

În alt caz, în 2022-2024, SC Lactmont SRL, administrată de H.V.V. și H.M.N., a obținut ilegal 950.000 lei prin depunerea de documente false și crearea unui circuit comercial fictiv pentru un proiect destinat înființării unor centre de colectare și prelucrare a laptelui în zona montană.

Această sumă reprezintă 50% din valoarea totală a proiectului, care trebuia justificată prin achiziții reale de 1,9 milioane de lei.

Anchetatorii au explicat că H.V.V. și SC Lactmont SRL au folosit firme intermediare pentru a majora artificial prețurile produselor, prezentând astfel cheltuieli fictive pentru a obține fonduri nerambursabile de la bugetul național.

H.M.N. a controlat conturile bancare ale firmelor implicate și a întocmit documentația falsă.

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale și Agenția Națională a Zonei Montane s-au constituit părți civile pentru recuperarea prejudiciului.

Opt dintre inculpați au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției, primind condamnări cu suspendare sau amenzi penale.

Dosarul și acordurile au fost înaintate Tribunalului Alba, cu propunerea menținerii măsurilor preventive și asigurătorii.