Trei elevi din România au fost premiați la International Science and Engineering Fair, competiția de știință și inginerie pentru tineri sub 21 de ani, desfășurată la Los Angeles

Filip Buşcu, David Ghiberdic şi Rareş Marinescu, elevi la Liceul Internaţional de Informatică Bucureşti, au câştigat premiul în categoria Engineering Technology: Statics and Dynamics la International Science and Engineering Fair (ISEF). Proiectul lor, intitulat Hawk Wing, a constat în dezvoltarea unei aripi de avion ce îmbunătăţeşte manevrabilitatea aeronavelor, reduce consumul de carburant cu până la 5% şi prezintă proprietăţi de invizibilitate. Juriul, format din reprezentanţi ai marilor universităţi americane, companii de tehnologie şi US Army, a evaluat proiectul timp de trei zile. Această competiţie este considerată cea mai prestigioasă din lume în domeniul STEM, iar în 2024 au participat peste 1800 de elevi din 76 de ţări.

Am avut la dispoziţie doar o lună să construim prototipul, să-l zburăm şi să colectăm o parte din datele care ne confirmau teoria”, a declarat Filip Buşcu. “L-am construit de trei ori, fiindcă de două ori l-am prăbuşit, dar se pare că tocmai înverşunarea noastră de a ne lupta până în ultima clipă le-a plăcut examinatorilor“, a adăugat el.

Filip Buşcu este cunoscut și pentru inițiativa Romanian Orbital Mission, care a dus la lansarea sateliţilor ROM-2 și ROM-3. David Ghiberdic a fost parte din echipa proiectului ROM-3, iar Rareş Marinescu are multiple medalii la olimpiadele internaţionale de fizică. Cei trei sunt implicaţi în diverse proiecte aerospaţiale, inclusiv un satelit de dimensiuni mari pentru cercetare avansată, în colaborare cu universităţi americane.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews